Tuesday, 31 December 2013

TTCian 2014

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalammu'alaikum wbt

Hari ni hari terakhir di tahun 2013. Segala suka duka bergelar TTCian akan terbuku dalam ingatan hingga akhir hayat. Sesungguhnya penantian itu mengajar Dian menjadi lebih bersabar. Allah tidak pernah berlaku kejam pada hambanya. In sya Allah akan ada penghujung yang amat manis untuk semua sahabat TTCian. Alhamdulillah adanya sahabat TTCian yang banyak berkongsi pengalaman masing-masing. Sedikit sebanyak mengubat kesedihan hati dan yang penting sebagai pembakar semangat meneruskan usaha untuk berTTC. In Sya Allah..Dian akan teruskan berTTC untuk tahun 2014 hingga apa yang dihajati tercapai. 


Kepada semua sahabat TTCian, semoga berjaya untuk tahun hadapan. Teruskan berusaha moga doa kita semua dimakbulkan Allah. Terima kasih atas segala perkongsian ilmu, pengalaman dan perkongsian semangat. Semoga kalian semua dirahmati dan diberkati Allah dunia & akhirat. Selamat datang 2014.

***HuG***

Michael Schumacher Koma?

Assalammu'alaikum wbt.


Hmm semalam dengar berita Michael Schumacher, bekas pelumba kereta F1 dan tujuh kali juara Formula One World Champion, dah terlantar kat hospital Grenoble. Laporan mengatakan beliau kemalangan semasa meluncur ski bersama-sama anaknya di French Alps. Sebenarnya dulu masa Dian study di UiTM Puncak Perdana, one of my best friend Zuraidah Arif, dia ni memang minat dengan sukan Formula One ni dan of course sangat suka gila kat si Michael ni. Kadang-kadang dia bercerita fasal F1 kat Dian yang tak minat langsung sukan F1 ni. Bukan setakat F1 dia minat sukan bolasepak yang normally golongan lelaki ja yang suka tengok, pun dia minat GILA-GILA...hehehe..So melalui dia la Dian kenal sikit2 fasal Michael Schumacher.



Selama Michael Schumacher racing rasa-rasanya dia tak pernah alami kemalangan teruk. Tapi Allah maha berkuasa dan maha menentukan segalanya. Sebelum-sebelum ni pun si Michael Schumacher  ni pernah je luncur ski dengan kawan-kawan and family dia tapi this time dia agak kurang bernasib baik. Dengar kata kecederaan yang beliau alami agak teruk di kepala dan memerlukan pihak hospital melakukan pembedahan. Pihak hospital juga mengatakan keadaan beliau yang koma semakin kritikal. 




Semoga beliau cepat sedar dari koma dan cepat pulih. Semoaga keluarga beliau juga tabah menghadapi ujian ni.


Sunday, 29 December 2013

Azam Tahun Baru 2014 ~ Saya Nak Hamil!!

Assalammu'alaikum wbt

Masuk opis harini suasana sunyi menyelubungi.. Ramai yang ambil cuti untuk habiskan cuti rehat. Huuu dah la lif rosak kena naik tangga dan fyi tangga belakang opis sangat menakutkan. Tapi gagahkan diri naik sorang2 alhamdulillah Allah jauhkan dari benda2 tak elok..hehehe (penakut sungguh!)

Berbaki 2 hari setengah je lagi tahun 2013 akan melabuhkan tirai..Sepanjang tahun 2013 ni terlalu banyak perkara yang menyentuh emosi Dian. Ada ketika terasa diri tak mampu bertahan dengan setiap ujian dan dugaan yang hadir. Tapi alhamdulillah hingga detik ini Dian dapat melaluinya dengan baik semuanya berkat adanya sokongan daripada suami tercinta. Syukur Allah kurniakan kanda untuk dinda.

Dan sepanjang tahun 2013 ni juga pelbagai usaha dan ikhtiar dah dilakukan dalam usaha kami untuk mendapatkan zuriat kandung. Subhanallah Allah itu maha mengetahui segala sesuatu. Mungkin belum tiba masanya untuk Dian hamil. Sesungguhnya Dia punya rancangan yang terbaik untuk setiap hamba-Nya. Setiap perkara yang sukar diperoleh membuatkan kita jadi lebih menghargai setiap perkara yang kita ada. Semoga Allah kurniakan zuriat kepada kami berdua bila tiba masanya.

Jadi untuk tahun 2014 yang bakal tiba, Dian tak nak berputus asa. Dian berazam nak hamil tahun 2014. Azam yang sama untuk tahun ni tapi belum tercapai. Semoga pada tahun 2014 ada peluang dan ruang untuk kami merasa menjadi ibunda dan ayahanda. Begitu juga untuk sahabat TTCian yang lain semoga kita semua dapat hamil untuk tahun 2014. In sya Allah...Ya Allah semoga Kau permudahkan aku untuk hamil dan melahirkan. Amin.


Thursday, 26 December 2013

Kandungan Gugur Awal Kehamilan..

Assalammu'alaikum wbt..

Pilu hati bila tengah duk susun majalah tiba-tiba Dian dikhabarkan dengan satu berita sedih yang mana salah seorang staf di opis Dian kerja ni Nisa mengalami keguguran di awal kehamilan beliau. So dia ambil MC untuk harini until next week. Ya Allah..besar sungguh ujian yang Kau turunkan kepada dia. Ye mungkin belum tiba rezekinya lagi.. Dia sempat merasa perasaan bakal bergelar ibu..Tapi hanya untuk seketika. Dian yang merasa kesedihanya tapi macam mana perasaan dia yang mengalami keguguran tersebut? 

Menghadapi keguguran ialah satu pengalaman yang menyedihkan. Kehilangan seorang bayi meremukkan hati, tidak kira seawal mana ia berlaku. Kita perlu memberi peluang kepada diri sendiri untuk meluahkan kekecewaan dan kesedihan. Namun dalam kebanyak kes wanita hamil yang mengalami keguguran, kebanyakan daripada mereka dapat hamil semula dan melahirkan bayi yang sihat.

Semoga Nisa tabah dan kuat untuk menempuh ujian Allah ini. Apa yang penting Nisa dah tahu yang mana Nisa dan suami tak ada masalah untuk mendapat zuriat kandung cuma masanya belum tiba. Be strong young woman! In sya Allah ada rezeki yang bakal tiba untuk Nisa dan suami ok. Kalian yang lain yang pernah mengalami keguguran Dian respect dan salute u all kerana sangat kuat dan tabah menempuh ujian dari Allah.

"Allah tidak memberi kesusahan seseorang hamba melainkan apa yang terdaya olehnya.
[Al-Baqarah: 286]"


Tuesday, 24 December 2013

Perkahwinan Tanpa Zuriat

Assalammualaikum wbt.

Sedang duk blogwalking tadi terjumpa satu blog..Penulis blog meluahkan perasaan bila perkahwinan selama 4 tahun lebih masih belum dikurniakan zuriat. Sedih pun ada bila baca pengalaman wanita-wanita lain di luar sana yang dah bertahun-tahun kawin tapi masih belum ada rezeki anak. Apa yang Dian rasa selama ini maybe hanya sedikit sahaja cabarannya. Dian baru memasuki usia perkahwinan 2 tahun setengah. Ada pasangan di luar sana yang lebih dari 10 tahun usia perkahwinan mereka tapi senasib dengan Dian.

Apa yang mengusik minda Dian bilamana ada seorang hamba Allah ni kata wanita-wanita yang dah kawin lama tapi tiada anak tolong jangan kongkong suami anda. Jangan jadi penghalang suami untuk berkahwin lain! Ermmm agak menyentap kalbu bila baca statement macam tu keluar dari mulut seorang WANITA.. Sebenarnya Dian pernah utarakan soalan sama ada suami nak kahwin lain atau tak seandainya ditakdirkan kami tak dikurniakan zuriat. Kalau dia nak kahwin lain Dian izinkan. Alhamdulillah jawapan dari dia menyenangkan hati Dian. Suami Dian kata kalau hingga akhir hayat tak ada anak pun dia akan setia pada Dian seorang. Masa tu fikiran Dian betul-betul tergangu that's why Dian tanya soalan macam tu kat suami. Syukur suami sangat memahami keadaan Dian masa tu. Syukur Allah beri Dian suami yang penyayang dan memahami Dian.



Kepada yang mengeluarkan statement macam di atas tu tolong faham situasi isteri-isteri yang belum dikurniakan zuriat. Tolong jangan jadikan isu tiada zuriat sebagai alasan untuk kamu merampas kebahagiaan wanita lain. Para suami pun jangan jadikan alasan  tiada zuriat untuk skandal dengan wanita lain. Seorang isteri lumrahnya tidak akan sanggup berkongsi kasih dengan wanita lain apatah lagi untuk dimadukan. Belum tentu juga seorang suami yang nak kawin lain akan peroleh zuriat bilamana kahwin lain. Jadi tolong jangan keluarkan statement sesuka hati ikut sedap mulut je. Tak kena kat awak jadi awak tak rasa. Cuba awak ditempat kami then baru awak akan rasa macam mana perasaan kami. 

*** Emosi sedikit tergangu bila pagi-pagi baca statement pedas macam tu. Geram pun ada! ***

Sekian.

Monday, 23 December 2013

Sunburn ~~ Petua Please!!

Assalammu'alaikum wbt..

Argghhhh...tension bila tengok cermin..muka dah sunburn. Tangan lagi la gila-gila sunburn.. Bukan tanned lagi dah macam roti bakar dah ni huuu ~ ~ Dan bermula la episod menyapu segala bagai losyen dan krim dah nak bagi cerah balik kulit tangan ni. Ni semua gara-gara aktiviti outdoor ditengah cuaca panas matahari tegak atas kepala.. Aktiviti di laut pulak tu bertambah-tambah lagi la tahap kepanasannya. Seharian aktiviti di laut mula-mula Island Hopping 4 jam.Tak puas lagi sambung Mangrove Tour plak 4 jam..huhuhu..memang best tak ingat dah tangan nak sunburn ke, yang ingat enjoy jaa hehehe..Nanti Dian cerita la kisah di Langkawi Part 2.. Tak ada mood lagi.

Ada sesiapa tak yang tahu cara nak normalkan balik kulit yang sunburn..Kalau cerah putih tu mustahil la kan but at least kulit kembali ke tona asal..Rimas plak perhati tangan kanan tak sama tona dengan tangan kiri..tak tau pasaipa. Ni dah sapu losyen Garnier Body Light EXTRA tak tau la berkesan ka dak..Kawan-kawan tau tak macam mana nak settle masalah Dian ni?? Please help me ~ ~

Tuesday, 17 December 2013

Langkawi Holiday Trip (Part 1)

Assalammu'alaikum wbt..Salam Sejahtera :)

Yeyyy!!! Dian dah apply cuti untuk esok dan lusa.. Pengarah dah luluskan cuti. Hepi gila coz esok nak bertolak ke Langkawi sekali lagi !! Tapi kali ni Dian pi dengan suami tercinta Nur Muhd Salahuddin bin Arifin. I Love U Kanda. Untuk kali ni kami ambil pakage coz malas nak pening kepala nak cari hotel n transport. Kami pilih MandaQ Tours and Car Rental Sdn.Bhd untuk handle semua dari tiket feri, penginapan, kereta, dan island hopping. Total RM766 sahaja. Kira ok la coz sekarang ni rate hotel memang tinggi time-time cuti sekolah ni. Lagi pula 19 Disember 2013 hingga 5 Januari 2014 ni berlangsungnya Langkawi Naturally Magikal. Dijangka lebih kurang 1 million pelancong luar dan tempatan akan datang ke Langkawi sepanjang karnival berlangsung. Gila excited nak pi sana nak shoot gambaq banyak-banyak untuk simpanan peribadi. 

http://www.langkawimagical.com.my/family-moments.html


Macam-macam aktiviti semasa karnival berlangsung antaranya Magikal Night, Konsert dari beberpa orang artis termasuk Dato' M.Nasir dan Anuar Zain. Then ada Bazar Magikal, Selera Rasa Magikal, Family Moment dan macam-macam lagi. Siap ada hot air balloon ride, colourful parades, floral and lantern show are some of the activities that will be a unique experience for the public. Perarakan pun ada games yang melibatkan fizikal dan mental ada siap ada Paratrooper, Vintage Ferris Wheel, Pirates Ship, Magical Train, Inflatable Bouncy dan banyakkkkkk lagi..Aihhh tak sabaq aih nak pi Langkawi. Tu dia teruih keluaq loghat Kedah haha. Dah macam promoter tak berbayaq plak tapi tak pa kalau sapa-sapa tercari-cari lokasi percutian mai la Langkawi memang tak rugi baq ang :p


http://www.langkawimagical.com.my/family-moments.html
Macam best je tegok macam-macam aktiviti yang depa planning nak buat. Hopefully masa kat Langkawi nanti berkesempatan untuk ke karnival ni. Teruja sangat-sangat bila tengok officially website Langkawi Naturally Magikal. Jom la pakat-pakat pi Langkawi kasi jem jalan-jalan kat Langkawi hahaha (jangan laaa jem kalau tak jem semua plan hehe) 

http://www.langkawimagical.com.my/langkawi-magikal-night.html

http://www.langkawimagical.com.my/langkawi-magikal-night.html

Kebetulan my lil sister Nur Fazira binti Gulam Mohamad hehe aku mention nama penoh ko pun ada di Langkawi. Dia ikut trip kolej dia memandangkan they all dah tamat pengajian. Semalam mak ke Ipoh dengan abang Dian, Nur Hafizam Gulam Mohamad untuk ambil barang-barang my sister tapi dia tak ikut balik coz nak ke Langkawi punya pasal. Barang gila banyak huhuhu. Nanti kalau sempat boleh la jumpa dia di Langkawi :)

 http://www.langkawimagical.com.my/langkawi-magikal-night.html

http://www.langkawimagical.com.my/langkawi-magikal-night.html


Semoga perjalanan kami ke Langkawi selamat. Semoga cuaca cerah dan tak hujan. Hopefully jangan la jem teruk kat Langkawi coz last week masa di Langkawi time nak ke Jeti Kuah jalam jem. Nasib baik sempat sampai. Kalau lewat feri tinggal..Keluaq ayaq mata la..


Sunday, 15 December 2013

Petua : Air Daun Bunga Raya ~ Untuk Hamil

Assalammu'alaikum wbt.

Post kali ni berkaitan satu petua yang Dian baru tahu dan belum mencuba lagi.. Macam ni al kisahnya.. Last few week Dian ada terbaca dalam satu forum online ni ada seorang hamba Allah ni menceritakan pengalaman beliau sepanjang usaha beliau untuk mendapatkan zuriat. Dian memang selalu cari maklumat berkaitan TTC dan usaha-usaha yang boleh dilakukan.

Cerita beliau begini, beliau pernah berkahwin pd 2009 dan bertahan selama 1 tahun lebih sahaja.. Pada tahun 2011 beliau bercerai dan selama 1 tahun lebih tu bermacam2 cara beliau usahakan untuk mengandung tapi semua hampa. Pada 2012 beliau bertemu jodoh lagi sekali dan berkahwin pada bulan march 2012. Selepas 4 bulan kahwin masih belum ade rezeki baby dan period beliau jadi tidak teratur.

Sehinggalah pd bulan 5 yang lepas beliau dapat nasihat daripada adik angkat dan adik kandung beliau sendiri utk mencuba air daun bunga raya. Mungkin dgn berkat usaha dan percaya pd Allah swt selepas skali minum air daun bunga raya tu period beliau pada bulan May datang pada 20/5 , June 21/6 , July 22/7. Memang teratur dan beliau terus tunggu period bulan Aug sepatutnya 23/8 tapi tunggu punya tunggu tak menjelma pun cik p. Selepas delay seminggu beliau buat UPT.. ~ ~ Terus naik 2 line!!! ~ ~ Beliau terus check di klinik dan confirm pregnant masa tu.

Pengalaman adik angkat beliau pula macam ni:

Adik angkat beliau kawin 7 tahun dan mengalami keguguran sebanyak 5 kali. Then dia try mnum air daun bunga raya. Sebulan lepas tu pregnant  dan sekarang tengah tunggu hari nk bersalin je.

Pengalaman adik kandung beliau pun ada: 

Adik beliau berkahwin 1 tahun lebih dan tak pernah pregnant.  Selepas minum air daun bunga raya sebulan lepas tu pregnant dan sekarang dah nak masuk 7 bulan usia kandungan.

Cara-Caranya :

1) Ambil daun bunga raya (ambil daun sahaja dari pokok bunga warna merah pekat tu)
2) Basuh guna air suam (air masak)
3) Rendam dgn air suam ( sampai rasa2 dah bersih ..xkisah rendam berapa lama pun)
4) Blend daun bunga raya tu dengan air suam agak2 air boleh dapat setengah mug.. (air jgn terlalu byk dan jgn terlalu sedikit- klu terlalu byk takut xlarat nk abiskn n klu sikit sgt takut xleh nk telan sbb air tu berlendir)
5) Lepas blend tapis sebab nk buang pati daun tu,..cuma ambil air je..
6) Sebelum minum selawatlah keatas Nabi Muhammad sebanyak 3x dan niat dalam hati ini adalah salah satu usaha kita dan berdoa pada Allah semoga membuahkan hasil.

BOLEH DIMINUM SEBELUM PERIOD



So apa yang Dian boleh katakan, kita bukan percaya pada daun tu tapi percaya pada Allah yang Maha Menjadikan lagi Maha Menghidupkan. Khasiat yang terkandung dalam daun bunga raya kita pun tak tahu jadi apa yang boleh kita usahakan dan mohon pada Allah. Dan yang penting tawakal. In Sya Allah moga diperkenankan doa2 kita semua untuk memperoleh zuriat.

Jom pakat2 try petua ni :)

Tuesday, 10 December 2013

Buang Bayi..Kejamnya!!!!

Assalammu'alaikum wbt

Pagi ni masa nak keluar makan ternampak gambar di muka depan akhbar Harian Metro "Tangisan Bayi Tepi Longkang" Kejadian berlaku di Ipoh. Ya Allah......kejam sungguh manusia yang buang bayi tu.. Kesiannnnnn baby tu tak bersalah..tak mengerti apa-apa..Mujurlah ada yang terdengar baby tu menangis..Terbayang keadaan baby tu. Berapa lama ditinggalkan kat tepi longkang tanpa pakaian ataupun kain untuk selimut..Mesti baby tu sejuk..Syukur ya Allah baby perempuan tersebut selamat..

Agaknya manusia akhir zaman ni makin lama makin hilang sifat perikemanusiaan.. Allah dah beri nikmat untuk mengandung, nikmat untuk melahirkan, dan nikmat untuk membesarkan anak tapi kenapa nikmat tersebut dibuang..Zuriat tu rezeki dari Allah. Kalaupun mungkin bukan beragama Islam tapi setiap agama melarang keras perbuatan membuang anak..Kejammm.. Sedih Dian duk menaip ni pun menitis air mata terbayangkan nasib bayi-bayi yang dibuang macam sampah. Kalau tak nak bayi tu bagi la pada yang nak. Ramai di luar sana yang sanggup adopt baby. Jangan la buang bayi yang tak berdosa. Janganlah bunuh jiwa-jiwa yang suci yang tak mengerti apa-apa!!


Kes-kes mengandung anak luar nikah salah satu punca terjadinya kes buang bayi ni. Masyarakat kita pun bersalah dalam hal ni..Bukan apa Dian kata macam tu. Pertama salah ibu bapa atas didikan agama yang kurang dan juga maybe pemantauan aktiviti anak-anak mereka. Kedua, bila dah jadi kes mengandung anak luar nikah ni masyarakat kita lebih ke arah negatif.. Suka menjaja cerita sampai heboh satu kampung silap-silap satu donia dah dihebohkannya..Al-maklumlah zaman canggih macam sekarang ni medium untuk mengumpat ni cukup banyak..Fb ada, tweeter ada, we chat ada, wasap dan macam-macam lagi la kan...Dah tentu tentu gadis tersebut takut..malu..macam-macam dia fikir..tanggapan masyarakat + penerimaan keluarga kat dia. Lastly abortion la jawabnya..yang mana yang tak boleh abortion tanpa sifat belas kasihan depa sanggup buang bayi kat dalam tandas la, dalam tong sampah la..............

Tolong la sedar bagi mereka-mereka yang pernah abortion/gugurkan kandungan ataupun membuang bayi anda..Mana perginya sifat KETAMADUNAN anda, sifat PERIKEMANUSIAAN anda, sifat BELAS KASIHAN anda...mana perginya IMAN anda...Hopefully tak ada lagi berita-berita macam ni terjadi kat Malaysia..Kalau kita kata Amerika Syarikat jahat, kejam atas kita tak sedar dikalangan masyarakat kita pun ada golongan manusia yang sama kejamnya macam depa ni. 

Ya Allah lindungilah aku,ahli keluarga ku dan seluruh saudara seislam dengan ku daripada fitnah akhir zaman. Amin.

Prof Madya Dr. Mohd Sharif Mohd Saad ~~ Al-Fatihah

Assalammu'alaikum wbt

Semalam dalam jam 4.50 petang Dian di kejutkan dengan berita perginya Prof Madya Dr. Mohd Sharif Mohd Saad ke rahmatullah. Pada mula macam terpinga-pinga coz semacam tak percaya maybe salah orang kot. Tapi setelah Dian call sahabat di UiTM Cik Zuraidah Arif, dia mengesahkan betul berita yang Dian terima tu. 
Prof Madya Dr. Mohd Sharif Mohd Saad
(Sumber : Google)

Sebenarnya sewaktu di UiTM dulu Dian tak pernah berguru dengan arwah tapi mengenali beliau sebagai salah seorang pensyarah di Fakulti Pengurusan Maklumat. Selepas Dian bekerja dalam dunia perpustakaan ni baru la lebih mengenali beliau coz seringkali berjumpa semasa kursus ataupun seminar anjuran PNM, Persatuan Pustakawan Malaysia, ataupun mana-mana perpustakaan negeri. So dari situ la dapat lebih mengenali beliau. Lebih lagi beliau selaku YDP Persatuan Pustakawan Malaysia. Kali terakhir jumpa arwah semasa arwah mengendalikan Bengkel Literasi Maklumat anjuran PPM dan PPAPP.

Semoga arwah ditempatkan dikalangan hamba-hamba Allah yang beriman. Pemergiannya dirasai. Semoga segala ilmu dan hasil kerja beliau dapat terus dimanafaatkan dalam bidang kepustakawanan. Al-Fatihah.



Arwah Prof. Madya Dr. Sharif semasa Seminar Pustakwan Utara di Langkawi, Kedah.


Monday, 9 December 2013

~~ Langkawi Punya Ceritera ~~

Assalammu'alaikum wbt

Harini baru masuk kerja. Semalam bercuti coz penat masih terasa..Plan awal ke Langkawi 2 hari 1 malam ja tapi disebabkan telah dirachun best friend untuk stay 1 malam lagi..dan akhirnya pegawai lain dah balik Dian masih di Langkawi untuk 1hari lagi hehehe...Syukur coz tak ada adegan muntah hijau dalam boat..Dian siap sediakan plastik dan asam dalam handbag..risauuu ooo..

Tak banyak yang dibeli..Banyak habis kat cokelat ja..dan salah satu cokelat yang dibeli Papero..First time makan uihhhhss sedap rupanya cokelat ni..satu kotak besar ada 8 kotak kecil dalamnya..so beli 2 kotak besar ja..faktor kewangan yang agak kekangan. Yang bestnya pusing area Kuah semuanya dah habis Papero kotak hijau ni..yang ada kotak merah dan kuning saja..Tapi alhamdulillah ada rezeki juga tu pun pesan kat staf coz malam dia keluar shoping lagi dengan kenalannya di Langkawi..Sempat juga beli beberapa jenis cokelat yang lain untuk suami tercinta dan family..

Untuk mak mertua belikan bedak kulit rambai..Untuk I beli bedak resedung ja hehe coz kadang2tak tertahan dengan kegatalan dimuka akibat resedung..Tapi yang paling hebat of course la staf Dian, Ku Mastom Ku Hamad aka Kak Chik (KC)..Gila shoping KC berhabis duit tak tau la berapa ratus ringgit.hehe kami bagi peluang kat dia untuk shopping coz KC kata dah 6 tahun tak ke Langkawi..tu diaaa balas dendam nampakkk!!

Hari pertama di Langkawi selepas check in hotel Reverra Inn, kami terus ke Nusantara untuk projek /Memori berkaitan gamat..So interview pasal gamat la.. Hari ke-dua beraktiviti di Perpustakaan Awam Langkawi bersama student UiTM Merbok dan hari terakhir di Langkawi paginya Dian dan kawan bersama student UiTM Merbok sempat la Island Hopping...seorang RM20.00 ja..kami ke Tasik Dayang Bunting, Pulau Beras Basah, dan Eagle Feeding..tu pun lebih kurang 4 jam..yang tak berapa nak enjoy coz tak dapat mandi di Tasik Dayang Bunting dan Pulau Beras Basah gara-gara sangat ramai pengunjung tak kira la mat / minah saleh ataupun rakyat tempatan sama-sama ramai..so sempat la rendam kaki ja fish massage masa kat Dayang Bunting tu..jadi la kan..

Layan gambar masa hari pertama dan kedua di Langkawi..Tak bawa camera sendiri terpaksa la share camera opis hehe 



  En. Syam memberi taklimat berkaitan jenis-jenis gamat



 Proses memasak gamat untuk dapatkan minyak gamat.. Gila panas minyak ni!!



Dari Kiri : Kak Chik, En. Rosli, En. Syam, En. Nazri dan Dian :)


Ni kalau beli gerenti tahan bertahun-tahun minyak gamat ni





Antara Produk2 Gamat Keluaran Nusantara


Model Tongkat Ali hehehe ~~




"E-Play Library Day"

Monday, 2 December 2013

Langkawi Here I Come!!

Assalammu'alaikum semua..

Haaa minggu ni Dian kena bertugas di Langkawi bersama my staff dan 2 orang pegawai..Hadoiii dapat juga pi Langkawi tahun ni coz last menjejakan kaki di Langkawi tahun lepas dengan Encik Suami berhoneymoon kali ke berapa tah hahaha.. Dalam pada duk syok-syok nak ke Langkawi ni, sedikit perasaan risau coz lepas balik dari Putrajaya ritu Dian demam..Sampai hari ni badan tak berapa nak rasa ok..

Badan semenjak dua menjak ni berangin jaaa..Tak kira pagi petang siang malam asyik sendawa. Kadang-kadang bangun tido je terus sendawa. Hehe dah mengalahkan orang lepas bersalin ni.. Dan dah dua tiga kali juga angin tolak ke atas sampai termuntah!! Apa yang merisaukan Dian takut termuntah dalam feri masa nak pi Langkawi lusa ni. Adoiii tak sanggup dah nak muntah hijau dalam feri. Dulu ada pengalaman pahit masa pi Pulau Tioman. At first makan spagetti tak hinggat donia..Last-last dalam feri muntah balik apa yang dimakan awal tadi..hehehe.. Hopefully masa p langkawi nanti tak jadi macam tu la..

Apa-apa pun tugas harus diteruskan..Janji dapat pi Langkawi cuma kali ni without my Nikon la coz my hubby guna nak pi Cameron Highland dengan kawan-kawan dia. Dian tak boleh ikut kena pi Langkawi huuuuu...Takpa-takpa boleh tumpang kamera staff kehkehkeh..Gila gambaq betuii.. Siapa-siapa nak pesan cokelat ka, periuk belangga ka, pinggan mangkuk ka bolehhh tapi jangan pesan dengan mulut ja duit huluq sekali la noooo.. 



Berharap tak hujan di Langkawi nanti..




Monday, 25 November 2013

Jus Perawan D'Herbs = Dah Hamil :)

Assalammu'alaikum semua..

Penat masih terasa coz baru balik dari Putrajaya..Anyway nak cerita sikit fasal Jus Perawan keluaran D'Herbs..Kisahnya macam ni..Saya ni dah amalkan macam2 cara untuk hamil..Antaranya amalkan Susu Kambing + Kurma..Kemudian Susu Al-Khisbun dan Cafe Al-Khisbun..Ada juga amalkan buah zuriat..dan pergi berurut la..Selalunya mak mertua dan adik ipar teman gi berurut.

Awal bulan ritu balik kampung terjumpa la Jus Perawan ni kat dapur..Rupa2nya adik ipar punya..Tapi dah nak habis sebotol..Dan yang terkejutnya Jus Perawan ni berkesan kat dia..Patutla pagi2 ja dengar dia muntah dalam tandas..Bukan setakat pagi..melarat sampai ke malam..kesian pula tengok..Makan pun tak lalu. Satu pagi, dia muntah kat sink dapur.. Mak mertua kata, "Orang lain yang berubat, orang lain pula yang boleh"...Actually at that time, saya sedikit terasa hati..tapi maybe mak mertua tak bermaksud apa2..Macam tu la saya pujuk hati sendiri hehehe..

Sebelum balik rumah, adik ipar ada pesan suruh saya cuba Jus Perawan mana tau serasi..Saya In sya Allah akan cuba..Ikhtiar yang penting tanpa putus asa..Berharap agar ada rezeki dari Allah untuk kami peroleh zuriat..

Tuesday, 12 November 2013

Tembikai Susu Untuk Hamil?

Assalammu'alaikum wbt..

Sebenarnya saya dah lama amalkan makan buah tembikai ni.. Memang fev dari kecik lagi.. Bila transfer ke Alor Setar, depan opis ada jual buah-buahan potong so tiap2 hari beli buah tembikai ni campur serbuk asam..Mmmmmm sodap oooo....

Tapi disebabkan rasa was-was sama ada ia baik untuk kesihatan atau tak bagi wanita yang TTC so saya stop jap makan 2,3 hari..Try google untuk cari maklumat mengenai buah tembikai susu ni..Rupa-rupanya bagi ibu-ibu yang hamil atau selepas melahirkan sangat2 digalakan untuk makan tembikai susu..Rupanya ianya juga sunah Rasulullah saw..Betapa saya tak tahu. Adoii lama tak baca buku macam ni la jadinya..


Semangka ataupun buah tembikai susu adalah buah dari tanaman merambat yang serumpun dengan labu, melon dan ketimun. Buahnya yang banyak mengandung air membuatnya sering dijadikan jus. Isi buahnya berwarna merah atau kuning.

Sabda baginda : "Setiap wanita hamil yang makan buah semangka (tembikai susu) maka anaknya akan cantik wajahnya dan baik akhlaknya."

Haaa jadi mulai semalam saya dah start makan balik buah tembikai susu tanpa asam coz makanan yang masam-masam ni tak elok untuk para TTC..hehe dah lama tau tapi asam kan sedappppp..Untuk bacaan lanjut boleh rujuk ke page ni Makanan Berkhasiat Untuk Kehamilan Menurut Rasulullah s.a.w

Monday, 11 November 2013

Buah Zuriat @ Buah Adam Hawa

Assalammu'alaikum wbt

Masuk harini dah 3 kali minum air rebusan buah zuriat. Thanks to my sister in law Hazaliza Halim yang kirimkan buah ni masa suami dia balik mai Kedah..Suami dia tu adik i ler hehe. Actually saya dah lama tau pasal buah zuriat ni..tapi kebanyakan jual online dan tak terasa nak beli masa tu..Last week adik saya Nasli balik Kedah dia bawa buah ni. 

Disebabkan saya dan suami weekend husband n wife so saya buat cara saya..Saya minta encik suami tolong belahkan buah tu.. Ya Allah, sangat keras susah gila nak belah..Tapi akhirnya berjaya juga belah dua..Ambil isinya beserta kulit dalam yang memang melekat kat isi tu..rebus kedua-dua belah. Oleh kerana saya duk jauh dengan suami, saya rebus dengan kuantiti air yang banyak sikit agak2 cukup 2 tumbler..satu untuk saya dan satu untuk suami..ikutkan cara yang betul rebus tiap2 hari dengan 1cawan air then kongsi suami isteri minum..Tapi kami berdua special case hehe..


Sumber : Google

Sebelum minum kita baca Bismillah, selawat ke atas Nabi Muhammad saw..kemudian niat la untuk dapatkan zuriat yang soleh dan solehah..Baru la minum..Rasa air ni tak ada la rasa pahit ka, kelat ka..rasa macam air kosong cuma warna dia ja macam air teh. Alhamdulillah dapat juga kami merasa air buah zuriat ni..Semoga Allah berkati usaha kami dan semoga ada rezeki untuk kami kali ni.. 

Tak pasti sama ada sudah ada orang yang dah berjaya hamil bila amalkan air buah zuriat ni tapi bagi saya kita bukan percaya pada buah zuriat ni tapi percayalah pada kuasa Allah yang Maha Menjadikan lagi Maha Menghidupkan..Mohon la pada Allah agar khasiat buah zuriat ni memberi manfaat pada kita. Insya Allah..


Thursday, 10 October 2013

Terlalu Rindukan Kehadiran Cahaya Mata

Assalammu'alaikum dan salam sejahtera..

Hari ni hati terasa rindu..Rindu akan kehadiran cahaya penyeri hidup saya dan suami..Rindu akan kehadiran senyum si bibir kecil insan bergelar bayi..Anak kecil yang tak mengerti apa-apa..Rindu akan kehadiran tangisan bayi yang mahukan belaian ibu ayahnya..rindu akan keharuman ahli syurga..Ya Allah..Semoga KAU kurniakan aku dan suamiku dengan zuriat yang soleh dan solehah..Sesungguhnya Engkaulah MAHA MENGHIDUPKAN,MAHA MENJADIKAN LAGI MAHA MENDENGAR SEGALA DOA.

AMIN..

Monday, 7 October 2013

Siapa Kata Nak Cantik Kena Kurus??Kena Seksi??

Assalammu'alaikum dan salam sejahtera :)

Haaa..sapa kata nak cantik we all kena kurus?? This question goes to all woman out there. Kenapa kalau nak cantik ja nak kena kurus body slim melim macam model la katakan..Helloooo please correct your statement ok..

For me kalau nak cantik tak semestinya kena kurus..body melentik bagaii..dan nak cantik tak semestinya nak kena dedah sana sini..Cantik itu hak milik semua wanita..Semua kejadian yang Allah cipta melangkaui apa yang kita kita hamba Allah yang kerdil ni fikirkan.. Apa yang Allah beri dan jadikan itu adalah rahmat untuk kita. Jangan la jadi hamba kecantikan dan terlalu obses nak kurus sampaikan makan pil kurus la jamu nak kurus la..last2 kurus tak, mudarat kepada badan ada laa.

Sumber : Google

Dan kalau dah kurus nak seksi meksi bagaii pulakk..tak payah la nak dedah badan sana sini semata-mata nak nampak cantik..kadang-kadang mata sesetengah kaum Adam ni memang suka lihat yang dedah sana sini free of charge..Tak payah bayar mas kawin tak gaduh nak bagi hantaran beribu riban dah dapat tengok free free ja..Dan kaum hawa jangan la merendahkan maruah kita semata2 nak cantik di mata manusia..Biar la tak cantik dimata manusia asalkan cantik disisi Allah..


Yang badan berisi / comel tak semestinya tak lawa..ada ja model kat luar sana yang badan chubby boleh berjaya..Actually apa yang menampakan seseorang tu cantik apabila dia yakin dengan diri dia.. So be your self..No need to satisfy others and please be confident..In sya Allah kecantikan dari dalaman akan teserlah!! 

Stay beautiful!! Stay confident!!

Ombak Yang Menjamah Kaki Ku

Ombak yang menjamah
kakiku sekali
takkan dapat
kukenali lagi.

A. Samad Said. (Ombak)

Tiba-tiba teringin nak baca puisi pula harini..jiwa sasterawan sudah datang hehehe..dulu memang minat coz belajar kesusasteraan melayu tradisional & moden masa form 6..Cikgu Hassan Baseri Budiman yang mengajar masa tu..best belajar dengan cikgu hassan walaupun dia tegas sangat2..dan dia juga banyak pengalaman menulis ni coz beliau ni salah seorang penulis buku dan salah seorang guru cemerlang at that time..Rasa rindu pula nak mendalami penulisan sastera ni hmm..

Dalam duk blog walking tadi terbaca la puisi A. Samad Said judul Ombak..Macam-macam la orang bagi feedback maksud dia hehe..Puisi ni simple tapi maksud dia sangat padat dan mendalam. Macam-macam andaian la orang buat dan puisi ni buat kita berfikir secara kreatif apa la maksud tersurat dan tersirat dia..Apapun maksud dia saya suka puisi ni..Ringkas dan padat!

Sunday, 6 October 2013

Berurut + Sedu' Arrow

Assalammu'alaikum

Hari Jumaat baru2 ni suami ajak pergi berurut dekat sorang tok ni..dia memang mengurut orang sebelum mengandung dan selepas bersalin..Rumahnya tak la berapa jauh dari rumah mak mertua di Padang Geh, Kuala Ketil tapi perjalanan ke rumah tok yang mengurut tu agak terasa jauh sebab masuk ke pedalaman kampung di kawasan Belida..Orang kampung panggil tok tu Makngah Jah..hehe aku plak pandai-pandai je panggil tok sebab tengok faktor umur dia mcm lebih kurang tokngah aku je..

Pagi tu suami temankan dengan mak mertua sekali ikut coz dia nak mengurut tangan dia yg sakit..so dalam kul 8 pagi kami keluar..sampai rumah Makngah Jah, anak dia maklumkan yang awal pagi ada orang kampung datang ambil makngah jah ke rumah mereka untuk urut orang pas bersalin..kami terus ke rumah orang yang makngah pi urut tu last2 tuan rumah kata makngah baru ja balik hehehe..Kami pun patah balik ke rumah makngah tapi makngah tak ada juga..Agak lama jugak la kami tunggu last2 mak mertua ajak balik dulu coz takut makngah pi urut kat rumah orang lain pulak so ambil masa lama la kalau nak tunggu jenuh la..

Petang dalam jam 4.00pm saya drive kereta..yang ikut mak mertua n adik ipar..alhamdulillah makngah ada di rumah..tapi still kena tunggu juga coz ada orang lain yang datang untuk berurut lagi awal..lepas semua dah selesai turn saya pula..makngah tanya sakit apa hehe saya dengan malu2 kucing bgtau la masalah saya..makngah kata takpa la Allah saja takmau bagi lagi zuriat..ikhtiar la dulu..sesi berurut dalam bilik tapi mak mertua dan adik ipar ikut masuk sekali..hmmm..malunyaaaa..

Makngah kata rahim senget sikit ke kanan..sakit jugak la masa dia urut tu..lepas selesai urut dia bagi sebotol air dengan bacaan doa mohon Allah permudahkan untuk memperoleh zuriat..Dia suruh minum dan sapu di perut..So ni kali kedua berurut..Dulu setahun pas kawin pernah juga berurut dekat bidan di Bedong tapi dia pegang sikit2 ja perut..dia kata rahim ok..entah laaaaa..kita usaha la mana yang boleh, rezeki zuriat ni Allah yang tentukan..

Sebelum berurut saya amalkan juga makan Sedu' Arrow produk Sendayu Tinggi..Dalam bentuk kapsul tapi bau dia macam makjun..kena makan 2biji 2 kali sehari..Hopefully Allah makbulkan doa saya dan suami untuk memperoleh zuriat.Amin. 

Thursday, 3 October 2013

Rindu Berbloging :(

Assalammu'alaikum.

Lama sungguh tak berbloging...Kekangan masa yang penuh dengan tuntutan kerja..Sekarang ni waktu yang agak free sedikit untuk bersantai-santai..hehe. Dua tiga bulan ni dah stop ber BBT coz bagun pagi-pagi selalu terlupa nak ambil suhu..kemudian badan pulak letih dengan latihan Netball hinggalah ke perlawanan sebenar Sukan Perpustakaan Awam se Malaysia (SPASM) 2013 yang berlangsung di Selangor..Orang tua-tua kata jangan lasak sangat, jangan buat benda berat..hehe dah main Netball nak kena la lasak sikit kannn, nak kena melompat-lompat...Even penat tapi puas coz Kedah menang tempat ke DUA. Bahagia mengalahkan orang yang menang juara kehkehkeh.. Mana tak nya kami sempat berlatih 4 kali sahaja.. Dalam masa yang sama dapat mengeratkan ukhwah antara sesama player dari pasukan negeri masing-masing dan dengan pasukan lain..Dan yang paling best berkesempatan bersua muka mendengar kata-kata motivasi daripada Prof. Muhaya.

Untuk bulan Oktober ni jadual tak berapa padat seperti bulan September yang lepas.. Untuk bulan ni ada Program penyerahan Netbook dari SKMM, Program Singgah Bahasa (DBP) di Perpustakaan Awam Merbok, kemudian ada Majlis Qurban untuk staff PPAK, dan last but not least Program Literasi Maklumat..Kali ni akan melibatkan dua buah sekolah iaitu SK Convent Alor Setar seramai 35 orang dan SK Bandar Baru Sintok seramai 40 orang..Hopefully by the end of this year dapat habiskan baki cuti yang ada lebih kurang 10 hari lagi.


"BIAR ORANG BUAT KAT KITA, JANGAN KITA BUAT KAT ORANG"
 MUHASABAH DIRI KATA PROF MUHAYA.

Monday, 15 July 2013

Alhamdulillah Ya Allah

Assalammu'alaikum

Alhamdulillah syukur atas nikmat Allah..Hari ni 15 Julai 2013 bersamaan 6 Ramadhan 1434 genaplah 2 tahun usia perkahwinan saya dan suami tercinta..Awal pagi tadi selepas bersahur dan duk tunggu masuk waktu subuh, suami hantar mesej "SLMT ULANG TAHUN PERKAHWINAN KITA..SMG HUBUNGAN KITA KEKAL SLAMNYA N DPEROLEH ZURIAT..AMIN.."

Hati rasa happy sangat even dengan mesej ringkas macam tu cukup untuk saya tahu dia ikhlas dengan apa yang dia katakan..2 tahun usia ikatan akad nikah kami berdua ramai yang kata "OOO BARU 2 TAHUN"..pada saya 2 tahun memang tak lama tapi 2 tahun itu terasa bagai sangat lama bilamana kita menanti sesuatu yang belum pasti..Namun alhamdulillah tak ada sesiapa pun ahli keluarga terdekat mengasak kami dengan soalan-soalan klise "BILA NAK ADA ANAK NI??" Cuma kadang-kadang ada segelintir mulut-mulut yang tak dapat nak ditutup bertanya soalan-soalan yang kadang kala menyentuh hati..dan soalan-soalan itu keluar dari mulut sahabat sendiri..tapi tak apa la coz ramai juga sahabat yang memberi kata-kata semangat. Terima kasih ye sahabat :)

Apa-apa pun tak mo sedih-sedih harini hehehe. Di hari ulang tahun perkahwinan pun tak dapat nak jumpa suami coz dia sibuk dengan "MORE" di rumah dan saya sibuk dengan kerja-kerja office dan kerja edit mengedit di rumah..hujung minggu ni je la yang ada untuk celebrate anniversarry..Semoga Allah memberkati hubungan kami berdua dan semoga Allah memberi kami peluang menjadi bonda dan ayahanda in sya Allah..mudah-mudahan dimakbulkan..

Terima Kasih Ya Allah...

Tuesday, 9 July 2013

Puasa Terbahagi Kepada 3..Kita Tergolong Di Dalam Kumpulan Mana??

Assalamualaikum.

Salam Syaaban 1434h..Hari ni Syaaban yang terakhir dan kita umat Islam dinaungi dengan bulan Ramadhan yang bakal menjelma beberapa jam je lagi..Bermula la bulan yang penuh dengan keberkatan..Sebenarnya tadi baru je abis dengar ceramah agama yang berkaitan dengan bulan Ramadhan dan puasa..Ceramah daripada Ustaz Abdul Kadir Yahya di Anjung Ilmu Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah..



Sumber : Google



Sedikit perkongsian dengan semua la ye..Rukun ISLAM ada lima dan wajib kita umat Islam tahu dan amalkan.

  1.  Mengucap dua kalimah syahadat
  2.  Sembahyang lima waktu
  3.  Berpuasa di bulan Ramadhan
  4.  Menunaikan haji bagi yang berkemampuan
  5.  Menunaikan zakat


Tujuan kita berpuasa adalah kerana kita patuh kepada asas Islam itu sendiri iaitu salah satu daripada Rukun Islam yang ke tiga,  berpuasa di bulan Ramadhan. DAN SEBESAR2 DOSA ADALAH MENINGGALKAN YANG FARDU...Jadi jangan ponteng puasa ye...

Ustaz maklumkan yang puasa terbahagi kepada 3 kelompok. Menurut Imam al-Ghazali, puasa (dari kaca mata tasawuf) terbahagi kepada tiga tahap/tingkatan iaitu:

  1. Shaum al-Umum (puasa orang kebanyakan/orang awam) iaitu ialah puasa dimana berpuasa hanya menahan perut daripada lapar dan dahaga serta anggota sulit dari syahwat. Pendek kata puasa hanya sekadar tak makan tak minum tapi mulut,mata,anggota badan dan aurat tak dijaga. Gheja mengumpattt ja.
  2. Shaum al-Khusus (puasa orang khusus/khawas) iaitu ialah puasa dimana dilakukan oleh orang-orang soleh iaitu menahan anggota badan daripada melakukan kemaksiatan iaitu:
  • Menjaga mata dari melihat sesuatu yang buruk menurut kaca mata agama. (Kepada kaum2 hawa ustaz pesan pakai lah pakaian yang menutup aurat, kesian kat orang lelaki kurang pahala depa dok tengok hehe)
  • Menjaga lisan daripada berdusta,memfitnah,dan mengucap perkataan-perkataan keji. Yang ni terang lagi bersuluh, jauhkan diri daripada nak mengata ,mengumpat,menghina dan sebagainya. Imam al-Ghazali pesan dalam teka teki nya tentang apakah paling tajam dalam dunia ini? Jawapan nya ialah lidah.
  • Menjaga telinga daripada mendengar segala yang haram untuk didengar. Contohnya mendengar umpatan. Orang duk mengumpat kita pi duk jauh-jauh sikit. Jangan kita join semulut duk mengumpat..aterr
  • Menjaga seluruh anggota tubuh daripada perbuatan-perbuatan negatif.
  • Menjaga agar tidak makan berlebihan saat berbuka puasa.

   3. Shaum Khusus al-Khusus (puasa golongan khusus daripada khusus/ Khususul Khawas). Puasa sebegini merupakan puasa tiga golongan iaitu:
  •  Para nabi
  •  Al-Siddiqun (orang-orang yang jujur)
  •  Al-Muqarrabin (orang-orang yang dekat dengan Allah)
Puasa golongan ini menduduki tingkatan yang tertinggi yang mana puasa mereka mencakupi puasa hati daripada sesuatu yang hina dan daripada urusan duniawi dan hanya mengharap bekal ukhrawi.

Jadi kita ni berada dalam golongan yang mana ye???Hopefully berada dalam golongan yang kedua pun alhamdullillah...So selamat menjalani ibadah puasa ye..Banyakan berterawih..banyakan bersedekah..dan banyakan memberi makan untuk orang berbuka puasa..In Sya Allah ganjaran pahala yang berlipat kali ganda untuk kita..

Ok takat ni dulu la ye..Yang baik itu datang daripada Allah swt. Yang khilaf itu dari diri hamba sendiri mohon ampun maaf salah silap.. "Update IMAN & Topup ZIKRULLAH setiap hari dibulan yang penuh barakah ni"

p/s : Ustaz pesan tak semua ummat Islam mampu untuk menunaikan Haji so ambillah peluang dibulan Ramadhan ni untuk melakukan amal ibadah yang wajib dan yang sunat sebanyak mungkin supaya pahala kita dapat berlipat kali ganda.



AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN 








Monday, 8 July 2013

Berkat Ramadhan Al-Mubarak

Assalammu'alaikum..

Harini hari Isnin 8 Julai 2013 bersamaan 29 Syaaban 1434h...Lagi sehari ja lagi untuk seluruh umat Islam menyambut bulan Ramadhan al-Mubarak dengan penuh rasa kesyukuran..Semoga Allah bagi kita peluang untuk menyambut dan meraikan bulan yang mulia..setahun sekali ja dia jenguk kita..Semoga amalan-amanlan harian kita sepanjang Ramadhan ni diterima Allah dan diangkat kelangit..

Dalam pada rasa tak sabar nak menyambut Ramadhan, ni hati sangat berharap semoga ada rezeki untuk kami suami isteri menerima kehadiran cahaya mata..Semoga Allah makbulkan doa hamba-hambaNya yang tak berputus asa berusaha dan memohon kepadaNya..Semoga ada khabar gembira untuk kami berdua..Semoga Allah makbulkan jua doa-doa pasangan lain di luar sana yang juga sedang berusaha untuk memperoleh cahaya mata zuriat penyambung waris keluarga...Ya Allah, makbulkan doa kami semua.Amin.

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan 1434H (10 Julai 2013/Rabu)

Sunday, 23 June 2013

Carta BBT / BBT Chart

Assalammu'alaikum 


Harini just nak berkongsi dengan semua TTCian yang sedang berBBT carta BBT yang Dian buat sendiri untuk memudahkan Dian catat suhu badan asas pagi-pagi pas bagun tido..hehehe..Format dalam bentuk Microsoft Excel..so senang nak edit dalam pc masing-masing..Dan yang pentingnya Dian buat dalam bahasa Melayu..So sesiapa yang nak carta ni boleh je bg e-mail address..Dian akan e-mail yang original format okies :)



(Ni dalam format .png)


 SELAMAT BERBBT!!!


Thursday, 20 June 2013

Body Basal Temperature (BBT) Penting Ke????



Assalammu'alaikum.

Baru balik dari menziarahi ayah kepada ex-staff yang telah pulang ke rahmatullah awal pagi tadi..Semoga arwah ditempatkan dikalangan hamba2 Allah yang beriman. Amin...Back to the topic, BBT penting ke?Hmmmm, sebenarnya masa muda mudi dulu tak pernah ambik tahu dan memang tak tahu menahu langsung tentang BBT..After being a wife poonn masih tak ambik tahu..Yang sekarang ni baru le terhegeh-hegeh nak mencari info fasal BBT nie hehehe..Tu pun after almost 2 years usia perkahwinan saya.

Kenapa ye kena ambil tahu?Penting sangat ke???Dulu memang tak penting pada saya tapi selepas mencuba macam2 cara untuk mendapatkan zuriat, urut laaa, pantang itu la pantang ini la, vco, dan macam-macam lagi la.So lastly baru terbuka hati nak mencuba ber BBT..So far baru mula ber BBT this month..

Pengalaman ber BBT, saya rasa lebih mengenali badan sendiri. Hehehe suami pun bagi support coz kalau dia bagun awal dia akan kejutkan saya untuk ambil suhu badan awal pagi..Love u la kanda :) Seronok juga ber BBT coz kita akan lebih alert tentang perubahan pada badan kita..Selalunya saya akan bagun pagi dalam jam 5.30 - 6.00 pagi untuk ambil suhu badan. Bagun celik2 mata je terus menggagau tangan kat atas meja tepi katil cari thermometer..hehe dan setakat ni tak pernah miss lagi..carta bbt saya buat sendiri..And 1 lagi step yang Dian ambil ialah cek ovulasi menggunakan strip OPK..kat farmasi pun ada jual, Dian beli yang murah ja beli online..So hopefuly dapat istiqamah untuk ber BBT ni sampai ada rezeki untuk Dian dan suami untuk memperoleh cahaya mata.

BBT ni banyak faedah..Paling best kita boleh ber BBT untuk TTC (trying to conceive) ataupun untuk rancang kehamilan aka elak untuk hamil. For me of cause la TTC kan..Hope kawan2 kat luar sana yang TTC apa kata kita sama2 BBT ok.. Maybe ia boleh membatu kita lebih mengenali badan kita sendiri..TRY IT!!! 

Tuesday, 18 June 2013

Stress!! Arghhhh

Assalammu'alaikum

Istigfar banyak2 coz terasa sangat stress sekarang ni..Hmmmm... Baru balik dari honeymoon di Terengganu 6-8 Jun yang lepas..Rasa fresh sangat balik dari bercuti..Adoiii mai ja opis kerja datang bertalu2 (ayat tunggang terbalik hehe) Perasaan tertekan datang dahhhh...This kind of feeling is not good for TTC'ian tapi mcm mana nak nak elak yer?? Hope dapat settle semua kerja2 yang bertimbun2 and hope dapat jaga mood supaya sentiasa calm and happy :) Hopefully~ ~

Cinta Jarak Jauh aka Weekend Husband and Wife :)

Assalammu'alaikum..

Hari ni nak berbicara skit fasal Weekend Husband n Wife..Dan sedihnya itu le situasi Dian sekarang ni..Maybe ramai lagi pasangan suami isteri kat luar sana senasib dengan Dian. Tuntutan kerja yang membuatkan fizikal terpaksa berjauhan dengan suami tersayang tapi hati ni hmmmmm jauh di mata dekat di hati la katakan..hehehe..

Anyway kadang-kadang terasa semacam nak berhenti kerja dan ikut suami tapi macam mana ek nak cakap..Pernah luahkan pada suami tapi beliau tak izinkan hukhukhuk sedihhh :(  Dia pesan kena beringat dimasa akan datang mana tau dugaan Allah nak bagi..so kena bersedia la..kalau berhenti kerja mcm mana nak buat simpanan..Walaupun sedikit asalkan ada simpanan daripada tak ada langsung. So, here i am. Masih bekerja dan Alhamdulillah dapat buat sedikit simpanan..Tapi akal dan perasaan asal hari khamis ja otak dah sampai ke rumah suami dah hehe.. Rinduuuu..

Hopefully dengan berjauhan begini dapat mengeratkan lagi hubungan yang terbina 2 tahun yang lepas. Still menanti kehadiran penyeri hidup buat kami berdua dan Dian percaya even duduk berjauhan bukan penghalang untuk sesiapapun untuk memperoleh zuriat permata hati kalau dah Allah tentukan sejak azali lagi dah tertulis dalam Lauh Mahfuz untuk kita peroleh zuriat, In sya Allah kita kena percaya dengan janji Allah dan berusaha ke arah itu.Chaiyok Chaiyok!!! Mood ~ ~ mendidik akal sendiri untuk lebih motivate ;)


Monday, 17 June 2013

Menanti Kehadiran Cahaya Mata

Assalammu'alaikum

Hari ni tergerak hati nak berbloging..This blog is nothing just my 2 cent..Sebagai permulaan a lil bit about my self. Dian adalah salah seorang diantara beberapa orang wanita @ isteri di Malaysia ni yang masih belum dikurniakan permata hati setelah beberapa tahun mendirikan rumah tangga. Hmmm..alhamdulillah kami antara golongan hawa yang dipilih Allah SWT untuk menerima sedikit cebisan kasih Allah untuk menerima ujian ini.  

 Firman Allah SWT bermaksud:  "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu. Boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu." (Surah Al-Baqarah: 216)

Firman Allah SWT bermaksud: “Allah tidak menguji seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya.” (Surah al-Baqarah ayat 286)

Buat masa ni masih mampu tersenyum dengan soalan2 yang kadang2 mengguris hati perasaan. Soalan yang hadir dari mulut sahabat2 dan jiran2 yang seperti tidak memahami atau buat2 tak faham bahawa kuasa MENJADIKAN & MENGHIDUPKAN itu hanya ada pada ALLAH sahaja..Siapa la Dian untuk tentukan bila nak mengandung..saya hanya seorang khalifah di muka bumi Allah, yang hanya mampu berusaha sedaya yang mampu.Tapi kalau belum masanya Dia nak bagi, maka hanya pada Dia mampu kita memohon dan berdoa.


Hehe dah la buat masa ni..Kalau panjang-panjang nanti sedih hati plak.Nanti kita jumpa lagi yer :)