Monday, 16 October 2017

Tahniah Datuk Siti Nurhaliza Tarudin!!!

Assalammu'alaikum wbt,

     Gembira hati bila dengar perkabaran penyanyi nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza Tarudin dah hamil 4 bulan.. 😒 Sebak dengar berita ni sebab rasa memahami situasi beliau yang lama menunggu kehadiran cahaya mata. Orang bersabar in sya Allah akan merasa manisnya hasil kesabaran tersebut. 11 tahun beliau dan suami bersabar dan berusaha. Allah bagi ganjaran buat hamba-hamba-Nya yang bersabar.

     Tahniah Datuk Ct @ctdk dan  Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa. Semoga Datuk Ct dan baby sihat dan selamat. Rasanya semua rakyat Malaysia tumpang gembira bila dengar berita gembira ni. Kami yang TTCian lagi la hepi sesangat. πŸ’•πŸ’• Semoga anak yang bakal dilahirkan menjadi anak yang solehah. In sya Allah... Amin...

Tuesday, 26 September 2017

Doakan untuk yang Kedua

Assalammua'laikum wbt,

     Semoga sahabat semua dalam keadaan sihat sejahtera dan dalam lindungan Allah hendaknya. Dian alhamdulillah sihat walaupun lately diserang nausea dan diarrhea yang agak teruk jugak. Balik kampung 16 September 2017 kebetulan sambutan Hari Malaysia so ramailah yang berkonvoi motosikal di atas highway. Seronok Fayyadh tengok bendera Malaysia merata-rata. Nampak bendera je dia jerit "Deka!! Deka!!" sambil angkat tangan. Umo baru setahun 5 bulan tapi anak mama ni dah bijak pandai. Syukur alhamdulillah.

     Balik kampung sebab abah Dian nak kene operate buang hempedu. So balik la umah mak abah dulu. Sempat duduk mandi rehat sat dekat nak maghrib anak menakan call suami bgtau ayah mertua Dian lorat sakit teruk. So kami semua dengan mak abah balik Kola Ketil terus. Ayah nampak sangat2 tak sihat. Anak cucu cicit datang baca Yaasin. Sedih tengok keadaan ayah macam tu. Dia menangis tengok kami sampai. Orang jauh dah sampai katanya tapi orang dekat tak jenguk-jenguk lagi sambil mengalir air mata dia. Allah hu akbar.. Mudah tersentuh hati sesiapa pun kalau tengok orang tersayang terlantar sakit macam tu. Pakat2 berhujan dalam rumah. Keadaan ayah berlarutan macam tu sepanjang 5 hari kami kat kampung. Alhamdulillah hari ke enam masa nak balik tu ayah nampak makin sihat. Dian suapkan nasi dengan kuah singgang banyak juga dia makan. Suara pun jelas keluar boleh bersembang. Nak balik kl pun tak la terasa teramat risau sangat.

     Abah pulak 17 September masuk wad doctor cek tak boleh proceed operation sebabnya darah cair. Salah pihak hospital sebab tak bagi arahan untuk berhenti makan ubat cair darah sebelum masuk wad tempoh hari. So operation kena tunda ke 15 Oktober 2017. Semoga dipermudahkan segala urusan abah dan semoga Allah memberi nikmat kesihatan dan kesembuhan kepada ayah. Amin. Kedua-duanya kesayangan Dian.

     Ok back to the topic. Yes Dian sedang ber TTC kembali in sya Allah. Izz Fayyadh pun dah setahun setengah so we are ready. Doakan yang baik-baik dan fikir yang baik-baik. Semoga niat yang baik ini diberkati semoga doa yang baik ini diangkat Allah swt. 
 



 
     


Monday, 11 September 2017

Kemangkatan Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah

Assalammua'laikum wbt,

Petang ni tetiba sayu rasa bila mendapat perkabaran duka dari sahabat yang maklumkan Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah mangkat di Istana Anak Bukit kira-kira pukul 2.30 petang 11 September 2017. Seluruh rakyat Kedah walau dimana berada pasti merasakan duka atas pemergian Tuanku. Semoga rohnya dirahmati dan ditempatkan dikalangan para hamba Allah yang soleh. Semoga kaum kerabat baginda diberikan kesabaran yang tinggi. Al- fatihah.



Amin Ya Rabbal A'lamin

Saturday, 10 June 2017

Anakanda Tercinta

Assalammu'alaikum wbt..

Salam 15 Ramadhan 1438h.. Sekejap nye masa berlalu.. Dah separuh bulan ramadhan pergi berlalu meninggalkan kita..Rasa sedih plak memandangkan kesedaran akal fikiran ni sesungguhnya diri ini sangat kurang mengambil kesempatan mendekatkan diri pada Allah..Kesibukan duniawi kadang kala menjadi alasan rapuh untuk beribadah pada Dia yang MAHA ESA. Sebak plak rasa sedangkan dosa2 mengunung tinggi..

To my sahabat di alam maya..kita tak pernah bersua muka..tak pernah bertentang mata tapi semoga jalinan kenalan ini tak terputus selamanya. Ada masa terluang saya akan singgah di blog2 sahabat yang lain sekadar silent reader. Semoga kakak2 adik2 sihat selalu, diberkati umur, diterima amal ibadah, dirahmati, diampuni dosa2 dan diangkat segala doa2 kalian di bulan yang penuh barakah Ramadan al kareem..

Harini Dian duty counter ingatkan sambil2 tu boleh buat keja yang hakiki guna sistem ni. Unfortunately sistem down plak 😞 So Dian ada masa la jenguk blog ni n tetiba terasa nak menaip hehehe..

Puasa tahun lepas alhamdulillah dapat puasa penuh sebabkan selepas melahirkan putera sulung tu elok2 je nifas berhenti before Ramadhan..Tahun ni belum tentu lagi 😎 hahaha.. Harini nak sematkan beberapa picture2 putera tersayang kat blog ni..Muhammad Izz Fayyadh nama anakanda Dian dan suami..Anak yang dinanti-nantikan selama 4 tahun. Sebak bila fikirkan dugaan 4 tahun tu.. Allah je yang tahu. Setiap apa yang Allah tetapkan pada kita tak kiralah yang baik atau yang sebaliknya sebenarnya adalah hikmah supaya kita yang diberi akal dan fikiran ni bijak mengatur langkah untuk bertindak atas setiap apa yang Allah beri..Baik buruk semua tu ujian daripada Allah untuk hambanya.

Oklah emosional plak kannn..ni gambar2 Izz now dia dah 1 tahun 2 bulan..
  

3 April 2016 Jam 7.06 am .. Muhamad Izz Fayyadh 7 jam selepas dilahirkan πŸ˜ŠπŸ’–πŸ’•


7 April 2016 (5 hari) - Izz memang suka senyum time tido.. Apalaaa yg dimimpinya😊


8 April 2016 (6 hari) - Exercise dulu!! Sampai terkeluar mitten dia hehe

10 April 2016 (8 hari) - Posisi tidur sampai sekarang still mcm tu


31 Ogos 2016 (5 bulan) πŸ’ - Abg sado kau ado?? Hehe 😬

Ok tu je la untuk harini..Muhammad Izz Fayyadh nanti kalau panjang umur mama upload lagi ye..gambar Izz penuh space hp dah. Be a good son n jadi anak yang soleh ye sayang..

Untuk sahabat2 TTCian, don't ever2 give up. Doa banyak2 di bulan penuh barakah ni percaya pada Allah bersangka yang baik2 pada Allah..Setengah jam sebelum berbuka puasa please doa banyak2 minta pada Allah kerana Dia MAHA KAYA..Mintak la apa pun.. Dian doakan semoga Allah terima doa2 kalian semua..Amin..

Mohon sahabat2 doakan juga untuk anakanda Dian semoga menjadi hamba Allah yang cemerlang dunia akhirat..TQVM semua..Love u all so much πŸ’˜

Maksud nama Muhammad Izz Fayyadh:

Muhammad = Yang terpuji / Praiseworthy
Izz = Kekuatan, Kemuliaan, Kuasa / Glory, Power
Fayyadh = Murah hati, Dermawan / Generous, Philanthropist

Semoga ianya doa yang berpanjangan untuk anakanda tersayang. amin..