Monday, 27 January 2014

Langkah Pertama ~ Rawatan Infertility

Assalammu'alaikum wbt..

Alhamdulillah kami dah mulakan langkah pertama untuk mendapatkan rawatan infertility. Perkahwinan yang dah menjengah ke usia 2 tahun 6 bulan akhirnya telah membuka hati suami tersayang untuk kami berdua dapatkan rawatan daripada pakar. Semalam 26 January 2014 (Ahad) kebetulan dapat cuti sehari so kami berdua ke Klinik Kesihatan Bedong untuk dapatkan referral letter dari doktor untuk rawatan di hospital. Seawal jam 7.30 pagi kami keluar tapi singgah breakfast dulu takut nanti kena tunggu lama di klinik almaklum lah hari Ahad selalunya ramai. Jam 8.10 minit kami ke kaunter utama baru la dapat no giliran dan seperti dijangka memang ramai sesangat.. Nombor giliran kami 38 dan 39.. Sepatutnya masa pendaftaran tu hanya bagi IC Dian je tapi tah kenapa nurse tu minta IC suami sekali katanya kalau nak cek suami isteri dua2 kena bagi IC. Hmm tak kisah lah asalkan dapat no giliran..Yang best nye satu nombor pun belum dipanggil lagi..Nak tak nak kena tunggu juga le...

Setelah sejam setengah menunggu kami dipanggil untuk masuk bilik no. 2 dan nurse rekodkan berat, tinggi dan tekanan darah. Alhamdulillah semuanya ok. Kemudian kami kena menunggu sekali lagi untuk berjumpa dengan doktor yang bertugas. Jam 10.25 pagi baru la dapat jumpa dengan doktor.. Dr yang bertugas hari tu Dr. Haslin bt Abdul Wahab. Kami masuk dua orang sekali. Beliau tanya la usia perkahwinan, rawatan yang pernah kami buat, ubat-ubatan yang kami amalkan untuk TTC dan sebagainya. Kemuadian dia tanya juga fasal kitaran period setiap bulan (so far regular) dan masalah tiroid kalau ada (alhamdulillah tak ada). Dia terkejut tengok berat Dian 70kg..Even Dian dah tak makan nasi hampir sebulan tapi berat hanya turun 1kg je. So Dr. kata overweight juga boleh jadi penyebab kesukaran mendapatkan zuriat. Bila dia pandang Dian atas bawah dia kata nampak ok ja badan sebab Dian tinggi. So beliau pun capai gadget dan kira BMI Dian.. Keputusannya ..."Ok 24! BMI kamu ideal"... HEHEHE alhamdulillah tak overweight or obesiti..Boleh maintain berat mcm ni.

Dah selesai sembang dia pun tulis surat rujukan untuk kami bawa ke Hosp. Sultan Abdul Halim (HSAH) Sungai Petani (Pakar  Obstetrik & Ginekologi).. Dr. Haslin suggest kami pi hari Rabu atau Khamis dan bawa GL siap-siap. Alhamdulillah jam 10.30 pagi selesai semua. Habis satu perkara.  Hari ni masuk kerja awal-awal lagi Dian ke Unit Pentadbiran untuk ambil GL. Siap dah. Syukur hari Khamis ni kami akan ke HSAH untuk pemeriksaan lanjut. Semoga Allah mudahkan jalan untuk kami berdua. Amin....


Thursday, 16 January 2014

Counting Stars ~ OneRepublic

Assalammu'alaikum w.b.t

Dua tiga menjak ni duk gila dengar lagu OneRepublic ~ Counting Stars. Ntah kenapa mula2 dengar dulu tak suka tapi lately ni suka sangat2 dengar lagu ni. Layankan je laaaa....



"Counting Stars"

[Chorus]
Lately I been, I been losing sleep
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard
Said no more counting dollars
We'll be counting stars
Yeah, we'll be counting stars

[Verse 1]
I see this life
Like a swinging vine
Swing my heart across the line
In my face is flashing signs
Seek it out and ye shall find

Old, but I'm not that old
Young, but I'm not that bold
And I don't think the world is sold
I'm just doing what we're told

I feel something so right
By doing the wrong thing
And I feel something so wrong
By doing the right thing
I couldn't lie, couldn't lie, couldn't lie
Everything that kills me makes me feel alive

[Chorus]
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard (hey!)
Said no more counting dollars
We'll be counting stars
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard (hey!)
Said no more counting dollars
We'll be, we'll be counting stars

[Verse 2]
I feel the love
And I feel it burn
Down this river every turn
Hope is our four letter word
Make that money
Watch it burn

Old, but I'm not that old
Young, but I'm not that bold
And I don't think the world is sold
I'm just doing what we're told

And I feel something so wrong
By doing the right thing
I couldn't lie, couldn't lie, couldn't lie
Everything that drowns me makes me wanna fly

[Chorus]
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard
Said no more counting dollars
We'll be counting stars
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard (hey!)
Said no more counting dollars
We'll be, we'll be counting stars

Oh, oh, oh.

[Bridge 4x:]
Take that money
Watch it burn
Sing in the river
The lessons I learned

Everything that kills me makes me feel alive

[Chorus]
Lately I been, I been losing sleep (hey!)
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard (hey!)
Said no more counting dollars
We'll be counting stars
Lately I been, I been losing sleep
Dreaming about the things that we could be
But baby, I been, I been prayin' hard
Said no more counting dollars
We'll be, we'll be counting stars

[Outro 4x:]
Take that money
Watch it burn
Sing in the river
The lessons I learned



Wednesday, 15 January 2014

Lupakan Sementara Stress Anda!

Assalammu'alaikum w.b.t

Semalam seharian berehat dirumah coz cuti sempena Maulidur Rasul. Memang semalam tak buat apa2 aktiviti. Fikiran dua tiga hari kebelakangan ni banyak berfikir perkara-perkara yang kadang2 tak perlu untuk difikirkan. Dan padahnya pada diri sendiri bila terasa diri ni terjebak dalam keadaan stress. Too much to think about. 

Dian jenis suka memendam perasaan. Kadang2 sangat menyeksa jiwa bila kita rasa sesuatu tapi tak mampu untuk kita luahkan. Lastly rasa nak bebai semua ada hehehe..Jalan penyelesaiannya ambil wudhu, solat dan baca Al-Quranul Karim.. Ye hilang semua stress yang Dian rasa. Bila tadah tangan mohon pada Allah ketenangan hati sampai menangis tanpa sedar maybe itu salah satu sebab hilangnya stress bila mana kita tak mampu nak luahkan pada sesiapa hanya pada Allah tempat kita mengadu dan memohon. Subhanallah hilang rasa nak marah, rasa bebai semua hilang dan yang ada damai dalam hati.

So harini bagun pagi rasa tak stress. Drive ke tempat kerja pun tak menggila bawa slow n steady je rini. Hopefully everything will goes fine. Stress akan hadir bila-bila masa yang penting cara kita menangani stress dengan positive way. Jangan kusutkan otak dengan berfikir macam-macam. Mohon dan berserah pada Allah kerna DIA maha Mengetahui lagi maha Menyayangi hamba-hambanya. Salam Maulidur Rasul.  

** Pesanan untuk diri sendiri sebenarnya supaya tak mudah lupa pada DIA **



Monday, 13 January 2014

Ca Ya Nun Alif Masak, Kita Makan??Halal ke?Ermm...

Assalammu'alaikum w.b.t.

Sebenarnya tadi keluar lunch dengan opis mate dekat food court shopping complex yang berdekatan dengan opis Dian. Kami menjamu selera masakan Timur Tengah.. Dian makan lasagna ayam. First time makan lasagna hehe.. Dalam pada duk tunggu order kami siap, mata terpandang sederetan manusia duk beratuq panjang kat satu kios makanan masakan cina. Yang memasaknya adalah ca ya nun alif dan yang duk beratur menunggu makanan adalah orang kita melayu Islam. Ya Allah kesian tengok. Dian n opis mate duk berdiskusi la fasal kejadian tu. Yang tak seronoknya kedai makanan tu tak ada pun logo halal. Kenapa masyarakat kita ni terlalu open minded soal makan halal dan haram!

Masa kami tengah berbincang rancak sambil beratur menunggu order siap, makcik yang duk tengah masak tu maybe terdengar perbualan kami. Dia pun menyampuk la. Katanya aunty ca ya nun alif kedai sebelah tu sembang dengan dia. Aunty tu mengaku dalam masakan dia ada diletaknya 'ba alif ba ya'!!!! Dia berani keluar statement katanya "SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN BABI?" Astaghfirullahaladzim!!! Kami sangat-sangat terkejut. 

Bila kami dah dapat makanan yang diorder dan dah duduk untuk menjamu selera, apa yang kami perhatikan kat kedai ca ya nun alif tersebut sangat ramai orang melayu ada yang bertudung even melalui maklumat dari makcik tadi ada yang berpurdah. Ya Allah ceteknya akal hamba-hamba Mu. Kedai tu sahih-sahih bukan Islam, keliling kedai tu 95% kedai makan orang Islam jadi kenapa kita nak cari kedai non-muslim yang makanannya belum tentu Halal. Pilihan ditangan kita!! Dian kalau dengan suami bila lalu / lintas depan kedai ca ya nun alif pun dah tak lalu apatah lagi nak duduk menghadap makan. Bila hari Sabtu time shoping complex dipenuhi anak-anak muda yang suka melepak, main bowling dan sebagainya hari tu la paling ramai customer kedai makan aunty tu. Wahai adik-adik, janganlah main belasah je makan. Siasat la dulu siapa tukang masaknya. Ada logo halal ke tak. Makanan tu jadi darah daging kita.




Pihak berkuasa tolong la siasat dan ambil tindakan. Jangan hanya berpeluk tubuh sahaja. Kalau boleh tolong asingkan kedai non-muslim dan kedai muslim. Pengguna tak terkeliru dan tertipu.. Please bare in mind IBADAT bagi Muslim berhubung rapat dengan makanan dan minumannya!!Adoiii MBAS sila ambil perhatian / tak pun mana-mana pihak yang bertanggungjawab sila buat siasatan dan tindakan. To all Muslims please la cari la kedai makanan Islam dan halal..Kita di bumi Malaysia berlambak-lambak kedai orang Islam. Lain la waktu darurat dah tak ada langsung makanan halal untuk kita survive.

**Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu” (Al-Baqarah: 168) **

Thursday, 9 January 2014

Saya Drive Laju!!

Assalammu'alaikum w.b.t.

Rasa macam nak menafikan statement di atas tapi yang sebenarnya it's true! Dulu sebelum saya ada kereta saya sangat takut naik kereta kalau abah saya drive.. Walaupun masa tu kereta abah cuma Toyota Corolla yang lama tu tapi kereta tu sangat perform!! Laju sangat-sangat. Dan bila pemandunya adalah abah memang la saya jadi kecut perut duduk di seat belakang. Kadang-kadang bila saya takut sangat saya akan tegur abah saya suh drive slow skit tapi apakan daya abah buat derkkk je..haha..

Actually saya start rasa sangat-sangat fobia after kemalangan kereta pada tahun 2001. Kemalangan di highway masa tu awal pagi dalam jam 2 pagi tak salah saya. Angah saya drive kereta Honda Civic saya duduk seat belakang dengan sepupu. Kami dari KL nak balik Kedah. Kebetulan saya tido masa tu. Sedar-sedar ja kereta sedang berpusing-pusing tengah highway 2,3 kali melanggar divider kiri dan kanan. Tak boleh nak buat apa cuma menjerit dan berdoa semoga selamat semua. Alhamdulillah kereta kami terberhenti di sebelah kiri jalan bukan ditengah jalan coz at that time keadaan gelap dan elok-elok kereta berhenti ada sebiji bas lalu dengan laju maybe dia tak perasan kereta kami. Saya menggigil satu badan menangis je..Badan dah sakit-sakit tambah lagi kepala saya terhantuk tepi,depan, dan belakang. Macam blurr pun ada jadiknya. Kereta tunda datang dan plus peronda tak salah saya. Ambil report dari angah saya. Rupa-rupanya ada seekor burung hantu besar juga saiz dia duduk tengah jalan dan angah jadi terkejut masa tu. Dia cuba elak tapi malangnya kereta tu power steering so bila pulas steering kereta terus terpusing. 

Kerete Honda angah remuk terus depan belakang. Syukur pada Allah dia selamatkan kami berempat. Along duduk depan temankan Angah drive. Tapi yang paling teruk kesan kemalangan tu adalah Dian. Balik rumah mak suruh rehat. Bila tidur nak bangun duduk langsung tak boleh. Menangis2 masa tu ingatkan lumpuh ke apa. Dian cuba banyak kali tak boleh dan sakit sangat2. Last-last menjerit panggil mak. Mak tolong angkat dari belakang badan Dian bagi duduk. Bila duduk boleh bergerak dan berjalan macam biasa. So ke klinik check up. Kepala Dian bengkak besar kat tepi belah kanan, belakang dan dahi kesan terhantuk. Tak boleh bangun tu doc kata badan alami satu kejutan ataupun impak teruk so Dian kena banyak rest. Alhamdulillah semua selamat. Tapi until now Dian fobia naik kereta dengan orang lain drive even dia bawa tak laju mana.

Before beli kereta sendiri, Abang Long bagi pinjam kereta kancil turbo dia. Gila suka drive kereta tu. Pi kerja pakat tak percaya saya drive kereta turbo haha..Masa tu kerja Habib Jewel SP.Pertengahan tahun 2010 saya beli kereta Viva Elite. Tu je termampu.Kereta tu la banyak bantu saya recover balik dari fobia. Tapi yang peliknya saya tak boleh drive slow untuk perjalanan yang jauh. Cepat sangat ngantuk. So Dian memang drive laju. Tambahan bila nak pi kerja atau balik kerja. Dulu saya marah kalau abah bawa laju tapi sekarang abah kata saya bawa laju macam dia hahaha.. Maybe anak-anak abah memang suka drive laju. Bawa laju pun kena sentiasa berhati-hati selalu. Bila tak boleh nak laju jangan nak paksa kereta kita, nanti lain jadinya.

Saya pun ada masa saya suka berlumba dengan kereta lain. Ada masanya mood saya nak relax so saya drive slow ja sampai kereta kat belakang beratur berderet-deret hehe.. Anyway sampai saya dah cam kereta mana yang drive slow kereta mana drive laju tiap kali saya pi dan balik kerja. Dah macam kenai lama :p ..Tapi...saya masih takut naik kereta bila orang lain drive..Dalam hati doa macam-macam hehe. Macam mana tu????

Dulu nak beli colour ni Midnight Blue. Last2 stok lambat masuk kalau nak cepat ada warna hitam,putih dan pearl white.. Of course la hitam menjadi pilihan hati. ***

Wednesday, 8 January 2014

PROGRES DIET SAYA :)

Assalammu'alaikum w.b.t

Alhamdulillah Allah berikan nikmat bernafas di dunia ni..So kena jaga apa yang Allah beri pada kita..KESIHATAN. Kena jaga kesihatan diri sendiri sebelum nak jaga kesihatan orang lain betul tak?? Ok memandangkan saya baru start diet awal tahun 1 Januari 2014 yang lepas so harini dah masuk hari yang ke 8 saya tak makan nasi dan saya kurangkan pengambilan makanan. Apa yang seronoknya baru seminggu lebih ni dah 3 orang tegur saya nampak kurus..ngeeee ~ ~ Hati berbunga-bunga hahaha.. Actually diri sendiri boleh rasa perbezaan sebelum dan selepas berdiet..

Badan rasa ringan nak solat ke nak duduk lama ke rasa makin selesa tak rasa tegang je kat perut. Dalam masa saya berdiet ni saya banyak amalkan minum air masak (sebelum ni sangat-sangat kurang pengambilan air kosong rasa nak termuntah bila minum hehe).. Tapi bila kita amalkan lama kelamaan akan rasa biasa. Ada sorang staf tanya saya berat badan berapa coz nampak body cantik even saya suka mengenakan jubah polos ke opis.. hmm pada pandangan saya depa semua tak tau yang saya tengah struggle nak kurangkan berat badan yang naik melampau-lampau.. Maybe sebab ketinggian saya yang 170cm ni telah mengaburi mata mereka-mereka yang mengatakan saya kurus haha. 

It's ok janji saya rasa makin sihat. Balik kerja saya akan cuba buat senaman mudah dalam bilik selama 15 minit. Tak larat nak buat 15 min saya akan buat 10 min ja ye la balik kerja jam 5.00 petang nak drive 1 jam balik kerja dari Alor Setar ke Sg. Petani so dalam kul 6.00 petang baru sampai rumah..Penat oooo..Dah la balik kerja nak kena berlumba kereta coz nak cepat sampai rumah hehe..Nasib baik la KCS6057 kesayangan tak buat hal setakat ni..

Diet nasi ni selama 1 bulan ja..Itu azam saya untuk tahun baru 2014 so saya akan cuba lakukan..Lepas 1 bulan maybe saya akan makan nasi semula cuma kurangkan kepada segenggam nasi sehari coz nasi kan makanan ruji masyarakat melayu..Dari kecil lagi itu la makanan yang kita makan mak kita suap hari2..hehe..Nanti kena masuk perpustakaan kat rumah cari balik buku Kevin Zahari judul Fitness 24/7..Beli buku tu masa kerja kat Astro kebetulan dia datang bagi talk dan promosi buku dia..I beli le tapi tak sempat nak bergambar dengan dia.Haisshh rugi..Apa yang saya ingat penulis ada bagi tips nak makan nasi make sure hanya segenggam tangan kita jangan lebih. In syaa Allah diet kita seimbang dengan pengambilan zat-zat dari sumber makanan yang lain. 

So, ada lagi lebih kurang 3 minggu untuk diet nasi.. Gila-gila coba annnnn yang datang bila kita nak diet nasi ni terutama kawan-kawan la yang cuba rachunn ajak makan nasi beriani la, nasi tomato la..Sib baik kuat iman haha..Ni Pesan Kevin sila baca hehehe :)

http://kevinzahri.com/blog/health-fitness/azam-kurangkan-berat-badan-2014/




Monday, 6 January 2014

PERIOD PAIN @ SENGGUGUT DATANG KEMBALI

Assalammu'alaikum wbt..

Di awal tahun 2014 ni period pain datang menyerang..huh sakit sangat2 Allah sahaja yang tahu..Hari pertama ok tapi masuk hari kedua dah rasa sakit. Berguling-guling atas katil nak tahan sakit sampai tertidur.. Bagun tidur pun still sakit lagi cuma kurang sikit laa level sakit dia..Cramp kat bawah perut sebelah kiri actually dah rasa seminggu before period.. Bila tidur ja tak selesa kena tido mengiring ke kanan..kadang-kadang pusing belah kiri. Sakit pinggang toksah tanya la... Ya Allah, subhanallah... Seminggu tu rasa duduk tak kena baring tak kena. Dah la Dian pi keja balik keja kena drive jauh Sg Petani - Alor Setar. Sejam gak la drive nak pi opis.

http://edaeri.blogspot.com/2013/12/tips-hilangkan-period-pain.html

Dan seperti kebiasaannya Dian tak akan ambil sebarang ubat penahan sakit. Dari zaman anak dara dulu lagi memang tak pernah nak telan panadol manstrual ataupun ubat tahan sakit yang lain. Kebetulan Dian allergic dengan ubat yang ada kandungan paracetamol macam panadol la kan.. So dulu masa anak dara kalau sakit period pain duk dalam bilik ja tak keluaq mana dah. Mak akan tanya "senggugut ke?" hehehe pastu dengan relahati mak pi isi air panas dalam botol suh tuam di tempat yang sakit. Kasih ibu agaknya kan tak sanggup nengok anaknye berguling-guling tahan sakit hahaha... Saaaayang makkk!!


Ni dah kawen kena la survival.. Tapi Dian kalau sakit memang nak bangun isi air panas dalam botol pun tak terdaya dah.. So hari kedua period tu memang sakit gila-gila.. Cakap kat hubby sakit ni..Dia boleh kata "jagan pikir sangat ke sakit tu" hahaha hampeh tul.. Bukan nak tolong isi air panas dalam botol untuk dinda..hehehe saja nak manja2 + ngada2. Last-last berguling atas katil sampai tertido.. Sedar sekejap masa suami datang usap kepala tapi Dian buat-buat tido haha. Sampai petang Dian tido bila bangun still rasa tak sedap perut. Tapi alhamdulillah dah kurang sakitnya. Masuk hari ketiga dah kurang banyak.. Cuma masih terasa maybe kesan cramp perut tu sangat teruk masa hari kedua. FYI darah yang turun jadi berketul-ketul even until harini dah masuk hari ke 4 masih keluar. Hopefully tak ada apa2 penyakit lain la ye...

***Mohon hanya pada Mu ya Allah*** 


Thursday, 2 January 2014

OH TIDAK!!! SAYA DAH GEMUK!

Assalammu'alaikum wbt..

Rasa macam tak boleh terima hakikat tapi betuiii berat badan Dian dah makin bertambah. Suami selalu tegur badan dah gemuk tapi Dian menidakkan statement tersebut hehehe.. Macam mana kita nak lari dari hakikat ye?? Memang tak boleh lari la kan..Dulu masa sekolah menengah until sambung belajar di UiTM berat badan maintain je 50kg..Haaa 50KG???? Mesti yang baca ni kata elehhh 50kg tu gemuk la..tapi u allz, memandangkan Dian ni seorang yang tinggi lampai so 50kg is normal for me..Tinggi Dian 170 cm so dengan berat 50kg Dian memang nampak kurus kering hahaha. Sampailah masa Dian kerja di Astro Broadcast Center di Bukit Jalil berat badan naik sikit ke 55kg..OMG! hepi gila coz berat badan dah naik setelah bertahun-tahun tak pernah nampak jarum penimbang tu melepasi 50kg. Masa tu rajin makan tengah-tengah malam tu yang boleh naik 5kg..

Then bermula la episod kegemukan yang serius bila lepas kawen badan naik sikit demi sikit. At that time dah keja gomen bertugas di cawangan Baling so duduk dengan mertua la..Mana taknya duduk kat rumah mak mertua kena rajin masak pagi makan, tengahari makan, petang makan, malam makan, kadang-kandang tengah malam pun makan lagi bila suami bawa balik makanan dari pasar malam huhuhuhu gumbiranya masa tu tak hinggat donia kihkihkih..  Berat badan dah mencecah 60kg.. Tahniah Dian!!!!! 

Selepas 2 tahun di cawangan,  HQ panggil semua pegawai di cawangan balik bertugas di Alor Setar..Ohh tidakkk!! Kena berjauhan dengan suami la nampak gayanya..Start dari bulan February 2013 saya bergelar weekend wife huhu..Ingatkan bila berjauhan dengan En. Suami, tak lalu makan laaa..Bukan tak lalu makin lalu ada laa.. Kerja di HQ rupa-rupanya tabiat kakitangan kat sini suka makan nasi campur masa rehat jam 9.00 pagi.. Haaa??cewahh mula-mula tak reti la tapi bila pi kedai semua masak nasi campur hadoiii nak tak nak makan juga la kita pun..



Masuk sebulan kerja berat badan mencecah 67 kg!!!! Ya Allah..Cepat sungguh berat badan naik. Patutla baju makin ketat kat pinggul. Sib baik la koleksi jubah banyak. Masa tu tak ada kesedaran sivik lagi kot la nak kontrol makan sampai suami pun tegur masa tu..Dian buat derkkk je makan macam biasa. Last-last berat badan mencecah 71KG!! Haaaamek kau! Baju yang baru dapat coz tempah kat tailor 2 bulan lepas pun dah ketat!! Macam mana ni risau pulak Dian berat badan makin dipam-pam macam belon dah Dian rasa. Nak solat pun macam mengah je nak sujud lagi la rasa perut berlipat-lipat haha..


http://anechesca.wordpress.com/2012/08/15/

So Dian bagitau suami yang Dian akan cuba diet nasi untuk sebulan bermula 1/1/14 (semalam la kan) hehe sempena tahun baru dan azam baru nak kuruskan sikit badan. Kurangkan pengambilan karbohidrat spesifik lagi no rice la kan. Alhamdulillah untuk semalam dan harini makan sekadar 2 kali sehari tanpa nasi ye.. Nasi memang tak jamah lagi sejak semalam even sebutir.. Semoga diet Dian berjalan lancar dan semoga ada hasil yang baik hujung bulan ni..Kalau berhasil diet ni boleh terus diamalkan In syaa Allah..Jom pakat-pakat diet!!

Wednesday, 1 January 2014

Alhamdulillah Rezeki Awal Tahun!!

Assalammu'alaikum wbt.

Hari ni dapat sms dari Bank Islam..duit sebanyak RM sekian-sekian dikreditkan ke akaun Dian. Eh???? Duit apa pula ni?? Setahu Dian bonus masuk esok 2hb.. So jadi detective conan jap hehehe pi menyiasat kat unit kewangan. Depa pun tak tau yang duit bonus dah masuk. Duk kata esok masuk.. Alhamdulillah memang betul duit bonus 2014 dah masuk hari ni. Syukur pada Allah atas rezeki yang diberi. Even setengah bulan gaji pun alhamdulillah daripada tak dapat apa-apa.

Planning Dian nak pi klinik untuk check apa masalah Dian dan suami.. Dah nak masuk tahun ketiga ni Dian rasa dah tiba masa kami buat pemeriksaan lanjut untuk mengetahui samaada kami ada masalah untuk mendapat zuriat ataupun kami tak bermasalah cuma belum sampai rezeki. Dian dah pernah scan masa usia perkahwinan menginjak setahun lebih. Dian minta doc buat scan takut ada masalah cyst ataupun fibroid. Dian buat di Klinik Dr. Husna di Taman Ria Sungai Petani.. Doc islam perempuan..Sangat ramah..Dia tanya last period Dian dan dia cadangkan Dian ambil Ovinum start hari kedua selepas period. Dian minta doc scan untuk tahu takut ada masalah lain so doc pun scan.. Alhamdulillah dia kata tak sebarang ketumbuan cyst ataupun fibroid. Period Dian pun teratur setiap bulan so doc suggest ambil ubat dan buat suami kena buat pemeriksaan semen. Tapi Allah maha menentukan..Masih belum tiba rezeki kami. So in sya Allah this time nak berjumpa dengan doc pakar untuk pemeriksaan lanjut.

Ohh by the way before Dian terlupa, Dian nak ucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2014!!! Semoga segala yang dirancang pada tahun ni dirahmati Allah dan berjalan dengan lancar. Semoga doa2 kita Allah makbulkan. Wish all of you **Happiness** **Prosperity** **New Born Baby!!**  



**Berdoa semoga semuanya baik-baik belaka dan semoga Allah permudahkan jalan**