Wednesday, 23 December 2015

PV Bleeding at 16 Weeks

Assalammu'alaikum wbt

Harini nak cerita sikit pengalaman Dian turun darah waktu usia kandungan masuk 16 minggu. Dalam minggu tu Dian ada rasa sangat-sangat letih dan sometime rasa cramp dekat area bawah perut. Disebabkan umah Dian tingkat 3 tak ada lif nak naik turun tangga rasa macam nak daki gunung Everest hehe..Ada one day tu sebelum turun darah, Dian nak angkat kaki nak naik tangga tapi tak termampu rasanya..Sakit..Alhamdulillah suami ada tolong papah perlahan-lahan ye la nak tak nak kene naik jugak kannnn..

27 Oktober 2015 / Selasa
Hari kejadian tu Dian tak rasa sakit apa. Dian ke pejabat macam biasa. As usually ibu mengandung ni kerap ke tandas kan asyik nak terkucil ja. Opis plak aircond sejuk gila. 2,3 kali ke tandas pagi tu tak ada pun spotting or tanda-tanda nak bleeding. Dalam kul 1 sebelum nak keluar rehat Dian ke tandas sekali lagi nak terkucil. Masa tu la baru perasan ada fresh blood keluar. Sangat-sangat terkejut dan gelabah tak tentu hala jadinya. Keluar dari tandas terus call suami bagitahu Dian nak ke hospital sebab bleeding. Suami nak ikut so Dian pick up dia kat klinik Gombak. Masa kat klinik tu sempat tanya nurse. Nurse tanya ada rasa baby gerak tak? Dian kata tak rasa..So nurse mintak refer ke kecemasan Hospital Selayang. Terus la kitorang ke sana. 

Sepanjang jalan rasa macam-macam perasaan. Risau, sedih, takut semua ada. Sambil usap perut Dian cakap dengan baby, "anak mama kene kuat ye". Suami Dian senyap je Dian tau dia risau. Dian dah cry tak ingat dunia dah. Sampai hospital masuk unit kecemasan tunggu lama gila sejam lebih baru doktor datang cek. Masa ni bleeding dah banyak macam period. Sementara tunggu tu ada kakak sebelah yang peramah ajak bersembang. Dia pun turun darah tapi baby baru 2 bulan. Cerita dia masa mengandung anak dia yang sebelum ni pun bleeding dan gugur masa kandungan 2 bulan. Ni mengandung dan bleeding lagi. Dian bila dengar dia cerita macam tu lagi la hati ni sedih dan risau. Doa banyak-banyak moga Allah lindungi khalifah kecil dalam rahim ni semoga selamat. 

Masa doktor jumpa dia tanya bleeding banyak mana. So doktor scan dan alhamdulillah anak mama masih kuat berjuang..Doktor kata baby masih ada heart beat. Dia ada cakap kemungkinan bleeding disebabkan keguguran yang baru nak terjadi tapi tak jadi. Syukur sangat-sangat. Doktor bagi mc seminggu suruh rehat tak boleh gerak banyak dan tak boleh keje berat. Ubat kuat rahim Duphaston kena makan sehari 3 biji dan Dian kena refer ke O&G untuk next appointment. Lepas seminggu cek kat pakar O&G alhamdulillah baby nampak sihat. Bleeding pun dah berhenti. Hari pertama je yang banyak turun darah. Hari kemudiannya dah tinggal spotting je. Sejak tu suami banyak bantu, masak basuh baju semua la dia bantu. Tak bagi buat keja berat. Thanks kanda kerna memahami dan banyak membantu.

After 2,3 minggu lepas tu kawan Dian plak bleeding tapi sikit je katanya. Kebetulan before that day kitorang ada gotong royong kat opis. Dia lasak sikit kot hari tu. Dia tanya pendapat Dian. Dian suh dia cek at least ke klinik tapi dia tak nak sebab sikit je macam spotting tu. Lagipun dia nak bertolak ke pahang nak bercuti. Suruh dia hati-hati je la kalau bleeding banyak suruh terus ke spital. Alhamdulillah until now kandungan dia sihat. Anak saudara Dian pun baru 6 minggu dah spotting. Ke klinik biasa doktor bagi duphaston suh makan 4 biji sekali makan. Doktor ni biar betul?? 4 biji sekali makan?? Pastu spotting tak berenti so dia ke klinik ibu dan anak doktor cucuk ubat kuat rahim. Dia bagitau yang doktor sebelum ni bagi duphaston 4 biji sekali makan, terkejut doktor tu. Doktor tu kata dia tak setuju kalau suruh makan 4 biji sekali makan sebab ubat tu kuat. Sampai sekarang ni tak ada khabar berita agaknya dah ok la kot kandungan dia mudah mudahan.

So nasihat Dian kalau ada yang bleeding masa mengandung ni jangan la ambil mudah sebab keadaan rahim kita tak sama. Ada yang kuat ada yang lemah. Mungkin ada yang kata alaa normal la bleeding masa mengandung..Tapi jangan kita lupa ada yang bleeding sampai keguguran. Dan seelok-eloknya kalau bleeding terus refer ke klinik ibu dan anak or doktor pakar sebab kalau ke klinik biasa ni doktornya belum tentu arif tentang masalah yang kita alami. 

Friday, 4 December 2015

Alahan Hamil

Assalammu'alaikum wbt..

Sekarang ni Dian di trimester kedua..Alhamdulillah alahan dah hilang. Trimester pertama adalah waktu yang paling mencabar..Alahan sedikit teruk..Alhamdulillah Allah bagi peluang merasa alahan ibu mengandung :)

Setiap ibu mengalami pengalaman yang berlainan. Kat opis Dian ni 3 orang kawan Dian yang preggy lebih kurang sama due date dengan Dian..So termasuk Dian 4 orang pegawai yang preggy.. Bos dah pening kepala next year nak kena plan pegawai mana yang kena menanggung kerja. Nak buat macam mana rezeki Allah nak bagi bukan boleh nak halang-halang.

So antara kami berempat ni kawan Dian yang seorang ni paling sempoi..Relax je dia tak ada rasa loya, muntah pun tak..Tak ada alahan langsung..Dian la paling teruk alahan..MC tiap-tiap minggu..Sebelum tahu preggy dulu dah mula rasa mual-mual..Teringin sangat-sangat nak makan asam. Siap beli asam dan limau..Cakap dekat husband yang Dian rasa pahit mulut dah berhari-hari..Dalam mulut ni air liur penuh je...Tak tahu kenapa..Rupanya pembawakan baby :)

Alahan yang Dian alami sepanjang trimester pertama:
  •  Dian memang kerap muntah..Pagi-pagi nak mandi mesti muntah dulu..Kat opis after lunch je selalunya memang muntah balik segala yang makan tadi..
  • Tak boleh bau bauan especially perfume..So sepanjang alahan tu jimat la perfume..Encik suami pun tak pakai perfume kalau dekat dengan Dian..Pewangi rumah pun tak terpasang. Ada satu hari tu encik suami letakan ubat gegat dalam tandas, Dian masuk-masuk tandas terus muntah..Terpaksala dia buang semua ubat gegat tu hehehe..Sorry ye kanda :) Tugas masak memasak pun encik suami yang buat semuanya..Dian tak boleh nak masak langsung tambahan kalau nak goreng ikan/ayam..Kena tutup pintu bilik kalau suami memasak kat dapur.
  • Kurang selera makan..Bila time nak makan je macam satu masalah besar sebab tak tahu nak makan apa..Selalu makan memang tak habis..
  • Cepat nak pitam..Yang ni paling kerap jadi and paling Dian risau..Tetiba je rasa nak pitam tak kira tempat dah even tengah duduk mengadap pc or tengah tengok tv. Kalau diri lama lagi la even diri sekejap pun dah nak pitam..One day Dian dan suami pergi CDM nak masukan duit sewa rumah. Encik suami park kereta dekat je dengan CDM tu..Masa sampai depan CDM Dian dah tak boleh nak berdiri..Badan seram sejuk..Berpeluh-peluh nak pitam..Terus Dian duduk bersila depan CDM hahahaha...
  • Perut berangin je ..Maybe kurang makan kot..Kebetulan Dian memang ada gastrik..Lagilaaaaa
Dua bulan pertama semasa hamil berat badan Dian turun sebabkan alahan..Alhamdulillah masuk bulan ketiga alahan dah kurang sedikit dan berat badan pun dah mula bertambah.Dian pernah tanya doktor kenapa Dian kerap nak pitam..Doktor kata itu normal bagi ibu mengandung..Sebabkan HB semua ok..Tekanan darah je rendah sikit..Hopefully bila alahan dah hilang ni berat badan stabil tak berkurangan tak berlebihhh lebihan pulak hehe..Bila alami sendiri baru rasa macam mana susahnya mak Dian menggandungkan Dian dulu..Terima kasih mak atas segala kepayahan dan pengorbanan mak..Love u so muchhh!!

Tuesday, 1 December 2015

Alhamdulillah..DOUBLE LINE!! Finally

Assalammu'alaikum wbt

Hanya kepada Allah kita meminta. Hanya pada-Nya kita berserah dan tawakal. Titipan perjalanan di alam perkhawinan walaupun baru 4 tahun berlalu tapi terlalu banyak yang dipelajari. Nikmat apa lagi yang nak disangkal? Semuanya ketentuan qada dan qadar Allah untuk setiap hamba-Nya..

Selama beberapa bulan tak berbloging ni memang Dian sedikit sibuk kerana nak memulakan kehidupan yang baru di tempat yang baru..Banyak perkara yang nak di settlekan..Masalah itu ini nak tak nak kena hadap juga. Salah satu sebab yang stop berbloging sebabkan internet kat rumah tak ada..Bila nak online guna hp..hp pulak rosak..Selalu teringat nak menulis sepatah dua kat blog tapi apakan daya...So harini Dian nak share berita gembira ini dengan sahabat Dian yang sudi singgah meluangkan masa di page ni :) Seperti title kat atas nun..hehe..Alhamdulillah Dian pregnant..Saat menaip di blog ni pun air mata dah bertakung. Bukan kerana sedih tapi semestinya gembira.

15 Julai 2015 / Rabu
 Happy 4th Anniversary Kanda.....Dah 4 tahun pelayaran kita dalam bahtera rumahtangga..Dinda minta ampun salah silap dinda selama 4 tahun kita bergelar suami isteri..I do love you so much..Maaf tak dapat nak celebrate macam tahun-tahun lepas..Maaf juga Dinda tak sempat nak beli hadiah apa-apa..

16 Julai 2015 / Khamis
Alhamdulillah dah sampai kampung halaman sebelah suami. Sempat juga berbuka puasa di kampung..Sepanjang Ramadhan tak berkesempatan balik berpuasa sama-sama dengan mak ayah..Esok dah raya..Ada juga rezeki Allah nak bagi buka puasa sesama..Tapi raya pertama umah si isteri dulu ye so pas buka puasa, malamnya bertolak balik ke umah mak abah Dian......

23 Julai 2015 / Khamis
Kami bertolak balik ke Kuala Lumpur..kalau boleh tak nak balik kl..Tapi rezeki di sana dah Allah tetapkan..
Dah beberapa minggu lately ni Dian rasa tak selesa badan..Sakit sangat-sangat kat bahagian dada..Bila cakap kat suami dia buat tak tau ja..Katanya nak period la tu...Hampeh huhuhu..Sebenarnya terlintas juga dalam hati aku preggy ke tapi tak nak berharap la kan so Dian pun beranggapan nak period kot..

1 Ogos 2015 / Sabtu
Pas mandi duduk la mengadap cermin nak sikat rambut..Tetiba..Debushhhhh!!!Jatuh kerusi..ya Rabbi sakitnya mujurla kerusi meja makeup tu rendah je. Kerusi tu tercabut dari paku rupanya dan mujurlah tak jatuh atas paku yang tercacak kat kerusi tu..Dah jatuh tak boleh bangun sendiri..Nasib baik encik suami ada tolong papah..Haha nampak sangat kamu dah gemuk Diannnn :-D

10 Ogos 2015 / Isnin
Semalaman tak sabar nak tunggu bangun pagi. Dah nekad nak buat UPT test. Kebetulan tester memang ada dalam simpanan. Yang jadi tak keruan, tak sabar, semuanya disebabkan sakit breast yg berpanjangan dah sebulan lebih. Period plak dah lewat 3 hari..So dalam hati Dian sangat-sangat yakin yang Dian preggy..Tapi takut kecewa pula..So senyap je tak bagitau suami..Subuh kul 6.00 pagi Dian bangun buka laci meja..Ambil tester..Doa pada Allah moga ada rezeki untuk Dian terima berita gembira kali ini....

.................................................................................................................................................

"Kanda...Kanda...bangun solat subuh.." 
Dian gerak suami lepas Dian selesai solat..Suami Dian bangun dengan muka terkejut..
"Kenapa ni Dinda??Kenapa nangis?? 
Dian sekadar senyum dan kesat air mata..
"Kanda pi la solat subuh dulu"..

Masa nak berwuduk tu suami Dian terpandang UPT tester yang Dian buat tadi..Terus dia panggil Dian dan tanya "Betul ke ni Dinda?"...Mata encik suami dah berair..Huhuhu Dian lagila tak dapat nak kata apa-apa kelu lidah..yang mampu Dian buat angguk kepala and terus cry sambil encik suami hugging..ngeeee...Rasa gembira yang tak terkata bila fikirkan dalam rahim ni ada ciptaan Allah yang paling dinanti-nantikan..Syukur pada Mu ya Allah kerana makbulkan doa kami berdua..Semoga anak kecil ini dilindungi sentiasa..

Dian siap-siap untuk ke pejabat. Tangan ni kejap-kejap usap perut..Tindak balas spontan kot bila bergelar mommy to be. Petang lepas habis kerja Dian and suami terus ke Klinik Zazali untuk double check..Alhamdulillah doktor sahkan Dian hamil 5 minggu..Senyum sampai telinga :) 

19 Ogos 2015 / Rabu
Dalam hati kerisauan sebabkan awal hamil ritu kan ke jatuh kerusi..Mana nak tau kata preggy kan..Dian ke klinik kesihatan untuk buka buku merah..Alhamdulillah segala proses berjalan lancar. Doktor scan kedudukan kantung dan semuanya ok..Alhamdulillah......Jadinya bermulalah episod ulang alik KK untuk check up..


27 Ogos 2015 / Khamis
Happy birthday Dian..Hadiah paling bermakna dalam hidup bak kata mak Dian bila Dian gurau minta hadiah kat mak..Mak kata "tu hadiah dalam perut"..hehehe...Dear baby..."Sayang..mama and abah love u so much..Tak sabar nak jumpa sayang..InsyaAllah we will protec u with our life..
....................................................................................................................................................

Dian ambil masa juga nak ceritakan pada mak abah dan family yang lain-lainya..Kawan-kawan opis pun lambat Dian maklumkan..Sahabat-sahabat di opis lama lagi la sampai harini ada yang masih tak tahu..
Dian mohon maaf andai nukilan ni ada yang menyinggung perasaan sesiapa..Tak ada niat untuk menyinggung melainkan niat Dian hanya satu, untuk share khabar gembira ini..

Dian dah pernah lalui IUI 2 kali..Doktor di Hospital Sungai Petani pun dah bagi surat referral utuk sambung treatment di Hospital Putrajaya..Tapi disebabkan keadaaan Dian yang baru buat IUI dan baru pulak pindah ke KL so Dian tangguhkan dulu untuk ke Hospital Putrajaya..Niat hati nak berehat sebentar tenangkan fikiran sebelum sambung IUI yang ke 3..Tapi kita hanya merancang sesungguhnya Allah sebaik-baik yang menentukan..Dia nak bagi secara semulajadi syukur Alhamdulillah..

So sahabat-sahabat TTCian semua please don't give up..Dian sepanjang 4 tahun berTTC tak pernah lupa after solat doa pada Allah..Minta pada Dia bersungguh-sungguh supaya Dia kurniakan zuriat untuk kita dan suami..InsyaAllah doa kalian Allah sentiasa dengar..Jangan lupa untuk berusaha..Jangan tak buat apa-apa..Sekurang-kurangnya kita pi la spital cek kesihatan kita dan suami mana tau ada problem yang kita tak tahu..

Terima kasih pada mereka yang pernah dan sudi doakan Dian untuk memperoleh zuriat..Allah dah makbulkan doa kalian.. Dian doakan sahabat-sahabat TTCian yang lain juga dimurahkan rezeki untuk memperoleh zuriat..amin...