Sunday, 15 June 2014

HSG PART 2

Assalammu'alaikum wbt..

Maaf terlebih dahulu Dian betul2 sibuk dengan kerja.. Tiada kesempatan nak menulis. Ni time rehat boleh la berblogging jap.. Ok jom sambung kisah HSG yang Dian ceritakan last week..


HSG: Speculum and catheter

Bila Dr. maklumkan yang prosedur HSG ni sekejap je of course la Dian rasa lega sangat2. Then Dr. minta Dian relax and tarik nafas..Dia masukan speculum dan apa yg Dr. buat xtau la coz tak nampak..Alhamdulillah tak sakit tapi Dr. ambil masa yang lama almost 20 minutes nak masukan catheter tapi tak lepas.. Dian dah mula risau takut pun ada. Dr. kata nak masukan catheter tu xlepas. Then dia panggil Dr. kedua..Unfortunately Dr. kedua ni Dr. Chinese lelaki..Huwaaaaa malu gilaaa.. Siap cakap kat Dr. pertama "Saya malu la dengan Dr. lelaki" .. Dia kata it's ok Dian..Tapi Dr. lelaki tu pun tak boleh buat..Lagi laaa Dian rasa nerves..Apa masalah ni???Macam-macam yang Dian fikir masa tu..

Then they decided nak panggil Dr. ketiga..Masuk la Dr. perempuan Melayu.. Dia tgk dan dia bagi cadangan kalau still tak boleh buat dia suh cancel procedure dan proceed dengan yang tebuk2 perut tu...Ya Allah...Lagi kecut perut Dian dengar..huhu.. Dah tak boleh buat juga they decided panggil Dr. dari bahagian O&G sendiri..

Masuk la Dr. keempat..perempuan Indian..Dr. ni cakap "I nak try buat"...Cara dia cakap tu pun macam nak buat ujikaji ja kat badan kita ni..huhuhu..Dian tak tau la dia guna alat apa selain speculum tapi Subhanallah sakit yang tak terkata-kata..sampai Dian bergerak coz sakit sangat. Dr kata "U jangan bergerak I takut nanti luka bahagian lain coz benda ni tajam"..................... Yang Dian ingat Dian cry sunguh2 waktu tu and Dian siap cakap Dian tak boleh tahan sakit sangat..Dr. suruh tahan kalau nak pitam or pengsan bagi tau...Hmmm kalau nak pengsan tak sempat nak bagitau dah kot hehe..

So dengan paksa rela kena tahan juga kesakitan sambil Dr.Zureen pegang tangan suruh baca Bismillah n mengucap banyak2..Kesian Dr tu Dian genggam tangan dia kuat gila. Then bila Dr. Indian tu nak masukan catheter, Subhanallah sekali lagi Dian menjerit sakit..Tak tau nak cakap macam mana kesakitan tu sampai Dr. pertama minta stop the procedure "She's in pain, maybe we should stop" .... Tapi Dr. Indian tu tak nak stop..Dia suh tahan juga..Ya Allah.. Hanya Allah saja yang tau sakitnya macam mana..Dia paksa tiub tu masuk sampai boleh..masa nak kembangkan belon tu sakit lagiiiii.........Dugaan Allah nak bagi Dian rasa...Susahnya nak jadi seorang ibu..

Catheter untuk HSG


Belon catheter yang dikembangkan..



Alhamdulillah lastly boleh juga catheter tu masuk dalam..Dr. Zureen ambil alih balik untuk teruskan procedur HSG..Dia inject dye dan xray.. Dr. Zureen tak habis2 ucap Alhamdulillah..Dian tanya la kenapa Dr? "Alhamdulillah Dian, Dr. tengok tiub fallopio dua-dua belah normal tak ada blocking.. Takpa Dian sakit tapi berbaloi dengan result".. Syukur Ya Allah..

Dr.Zureen explained kenapa 3 orang Dr. buat tapi tak boleh masuk catheter tu.. Then dia juga bagitau kalau Dr. bahagian Xray buat HSG prosedur diorang tak akan guna satu alat ni memang tajam takut cut bahagian yang lain lagi pula kita tak di bius buat hidup-hidup ni tapi Dr. O&G tu guna alat yg tajam tu that why sakit sangat-sangat. 

Lepas HSG nurse bagi la pad orang bersalin coz bleeding agak banyak. Dia kata bleeding sehari ja selalunya tapi takut luka dalam coz alat tadi..Dia pesan kalau bleeding tak stop kena p klinik kesihatan terdekat..Dian bleeding sampai 4,5 hari baru stop..Lega satu bab dah selesai..

12 June 2014 - Appointment O&G kami jumpa dengan Dr...Dia bagitau result HSG semua normal dan Semen Analysis yang suami buat last day pun Alhamdulillah ada peningkatan 3 kali ganda melebihi target yang Dr. bagi..Then dia minta cuba secara normal dulu sebabkan nak bulan Ramadhan ni dia tak nak proceed lagi dengan IUI..Dr. bagi clomid untuk 2 cycle dan suami pula Dr. suh amalkan Vitamin E..Next period after Raya kena datang appointment sekali lagi.

**Lain orang lain pengalamannya..Ada yang buat HSG tak sakit apa pun..Untuk Dian Allah bagi sedikit nikmat sakit.. FYI prosedur HSG Dian buat ambil masa almost 2 hour.. Lama kan????

*** One more thing, result interview S41 yang lepas dah keluar. Bukan rezeki Dian lagi untuk jawatan tersebut tapi at lease 1st time Dian hadirkan diri untuk interview SPA jawatan S41 tu sekurang-kuranya Dian dapat pengalaman.. Resultnya "Simpanan Lantikan" Syukur ya Allah..

****Semoga Allah mudahkan jalan untuk kami berdua..Hanya Dia yang maha mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hamba-Nya...

Sunday, 8 June 2014

HSG & Semen Analysis

Assalammu'alaikum wbt..

Akhirnya ada sedikit kesempatan untuk Dian update blog ni..Alhamdulillah Dian dan suami dah jalani beberapa prosedur ujian sebelum iui..Dian nak share sedikit pengalaman Dian dengan kawan2 TTC yang lain. Hope we can share some experiences here..

26 Januari 2014 - Dian dan suami ke klinik kesihatan Bedong untuk rawatan dan pemeriksaan kesuburan. Doktor buat surat refer ke Hospital Sultan Abdul Halim, Sg. Petani.

10 Februari 2014 - Dian ke HSAH dengan suami.. Kami tak kena bayaran sebab ada GL..Dian jalani ultrasound transabdominal scan, pap-smear dan blood test. Alhamdulillah tak sakit buat pap smear..Ingatkan sakit gila..dan syukur juga coz Dian diperiksa oleh doktor perempuan Islam nama dia Dr. Maziah.tak rasa apa pun.hehe..Doktor bagi clomid untuk satu cycle.

5 Mac 2014 - On clomid

22 April 2014 - Suami Dian ke HSAH untuk Semen Analysis..Kebetulan harini Dian ada program besar kena handle kat office dan dalam masa yang sama Dian kena hadir interview SPA jawatan S41..so tak dapat la nak temankan suami...Ciann diaa..hehe..Sorry tau kanda :)

15 Mei 2014 - Appointment kali ni kena ambil darah lagi..kali ni sakit coz nurse tu salah cucuk..huwaaaa.. Lebam tangan Dian pas kena cucuk tu..Doktor bagitau result Dian dan suami.. Doktor kata Dian ok semua base on scan bulan Januari dan blood test..tak ada cyst or fibroid..Cuma result suami kurang cantik. Sperm count suami kurang tapi dari sperm size, shape and appearance semuanya ok cuma kuantitinya kurang. So doktor suggest buat test sekali lagi di klinik swasta. Kali ni doktor yang entertain kami Dr. Deepaneswary. Dr. Deepa bagi pilihan sama ada Dian nak buat Hysterosalphingography (HSG) ataupun Laparoscopic surgery. Masa ni Dian mula gelabah punya takut nak pilih mana satu..Tanya husband pun dia suh Dian decide sendiri..Lastly Dian pilih buat HSG je coz Dian ngeri fikirkan nak buat laparoscopy tu kena tebuk2 perut..Takutttttt...So Dr. Deepa bagi clomid untuk 3 cycle dan ubat untuk alahan paracetamol..Tak ingat nama ubat tu tapi jenis steroid. Sebabkan Dian ada alahan paracetamol, 12 jam sebelum HSG Dian kena makan ubat tu 10biji dan 2 jam sebelum prosedur lagi 10biji. I'm shocked!! 20biji???? Dian kena ke unit x-ray untuk ambil tarikh HSG. Sebabkan period Dian dah masuk hari ke 15 nurse suh call bila next period datang. 


Laparoscopic Surgery. Ngeriiii kan???


30 Mei 2014 - On clomid

2 June 2014 - Dian call HSAH untuk ambil appointment HSG..Dapat tarikh 4 Jun 2014..Cepatnya!!!

3 Jun 2014 - Temankan suami buat Semen Analysis kat BP Helthcare. Kena RM50.00. Malamnya dalam kul 9.00 malam Dian yang susah gila nak makan ubat ni kena paksa diri telan 10biji ubat untuk alahan tu..Ya Allah..............pahit gila ubat tu sampai keluaq ayaq mata laa nak abiskan 10biji..huhuhu..teruk sungguh la..

4 Jun 2014 - Seawal jam 6.00 pagi sekali lagi kena telan 10 biji ubat steroid tu..Kena makan takut ada alahan pas HSG..Redah je laaaa.. Hari yang ditunggu-tunggu telah tiba...Jeng Jeng Jeng..hehehe.. Dian tak rasa apa2..tak rasa takut yang sangat coz Dian buat reserch ada yang kata tak sakit. So Dian pujuk hati supaya tenang.. Bila nama Dian dipanggil nurse minta Dian tanggalkan cincin, jam and bracelet silver yg Dian pakai.. Then Dian kena tukar pakai uniform hijau..hehehe first time pakai baju spital. Sebelum prosedur Dian sempat tanya nurse tu doktor lelaki ke perempuan.. Hehehe dia kata "Nasib hang baik harini doktor perempuan" Huhhh legaaaa rasa..Then pas baring atas katil Dian dah mula rasa takut..Kat depan katil ada 2 buah screen monitor tertera nama Dian..Jam 8.36am..Doktor pun masuk..Dr.Zureen sangat2 peramah dan lembut orangnya..sedikit kelegaan dalam hati..Dr. Zureen kata prosedur ni sekejap ja..


***Sambung Part 2.. Ada keja nak buat..Sorry tau   ;-)