Monday, 25 November 2013

Jus Perawan D'Herbs = Dah Hamil :)

Assalammu'alaikum semua..

Penat masih terasa coz baru balik dari Putrajaya..Anyway nak cerita sikit fasal Jus Perawan keluaran D'Herbs..Kisahnya macam ni..Saya ni dah amalkan macam2 cara untuk hamil..Antaranya amalkan Susu Kambing + Kurma..Kemudian Susu Al-Khisbun dan Cafe Al-Khisbun..Ada juga amalkan buah zuriat..dan pergi berurut la..Selalunya mak mertua dan adik ipar teman gi berurut.

Awal bulan ritu balik kampung terjumpa la Jus Perawan ni kat dapur..Rupa2nya adik ipar punya..Tapi dah nak habis sebotol..Dan yang terkejutnya Jus Perawan ni berkesan kat dia..Patutla pagi2 ja dengar dia muntah dalam tandas..Bukan setakat pagi..melarat sampai ke malam..kesian pula tengok..Makan pun tak lalu. Satu pagi, dia muntah kat sink dapur.. Mak mertua kata, "Orang lain yang berubat, orang lain pula yang boleh"...Actually at that time, saya sedikit terasa hati..tapi maybe mak mertua tak bermaksud apa2..Macam tu la saya pujuk hati sendiri hehehe..

Sebelum balik rumah, adik ipar ada pesan suruh saya cuba Jus Perawan mana tau serasi..Saya In sya Allah akan cuba..Ikhtiar yang penting tanpa putus asa..Berharap agar ada rezeki dari Allah untuk kami peroleh zuriat..

Tuesday, 12 November 2013

Tembikai Susu Untuk Hamil?

Assalammu'alaikum wbt..

Sebenarnya saya dah lama amalkan makan buah tembikai ni.. Memang fev dari kecik lagi.. Bila transfer ke Alor Setar, depan opis ada jual buah-buahan potong so tiap2 hari beli buah tembikai ni campur serbuk asam..Mmmmmm sodap oooo....

Tapi disebabkan rasa was-was sama ada ia baik untuk kesihatan atau tak bagi wanita yang TTC so saya stop jap makan 2,3 hari..Try google untuk cari maklumat mengenai buah tembikai susu ni..Rupa-rupanya bagi ibu-ibu yang hamil atau selepas melahirkan sangat2 digalakan untuk makan tembikai susu..Rupanya ianya juga sunah Rasulullah saw..Betapa saya tak tahu. Adoii lama tak baca buku macam ni la jadinya..


Semangka ataupun buah tembikai susu adalah buah dari tanaman merambat yang serumpun dengan labu, melon dan ketimun. Buahnya yang banyak mengandung air membuatnya sering dijadikan jus. Isi buahnya berwarna merah atau kuning.

Sabda baginda : "Setiap wanita hamil yang makan buah semangka (tembikai susu) maka anaknya akan cantik wajahnya dan baik akhlaknya."

Haaa jadi mulai semalam saya dah start makan balik buah tembikai susu tanpa asam coz makanan yang masam-masam ni tak elok untuk para TTC..hehe dah lama tau tapi asam kan sedappppp..Untuk bacaan lanjut boleh rujuk ke page ni Makanan Berkhasiat Untuk Kehamilan Menurut Rasulullah s.a.w

Monday, 11 November 2013

Buah Zuriat @ Buah Adam Hawa

Assalammu'alaikum wbt

Masuk harini dah 3 kali minum air rebusan buah zuriat. Thanks to my sister in law Hazaliza Halim yang kirimkan buah ni masa suami dia balik mai Kedah..Suami dia tu adik i ler hehe. Actually saya dah lama tau pasal buah zuriat ni..tapi kebanyakan jual online dan tak terasa nak beli masa tu..Last week adik saya Nasli balik Kedah dia bawa buah ni. 

Disebabkan saya dan suami weekend husband n wife so saya buat cara saya..Saya minta encik suami tolong belahkan buah tu.. Ya Allah, sangat keras susah gila nak belah..Tapi akhirnya berjaya juga belah dua..Ambil isinya beserta kulit dalam yang memang melekat kat isi tu..rebus kedua-dua belah. Oleh kerana saya duk jauh dengan suami, saya rebus dengan kuantiti air yang banyak sikit agak2 cukup 2 tumbler..satu untuk saya dan satu untuk suami..ikutkan cara yang betul rebus tiap2 hari dengan 1cawan air then kongsi suami isteri minum..Tapi kami berdua special case hehe..


Sumber : Google

Sebelum minum kita baca Bismillah, selawat ke atas Nabi Muhammad saw..kemudian niat la untuk dapatkan zuriat yang soleh dan solehah..Baru la minum..Rasa air ni tak ada la rasa pahit ka, kelat ka..rasa macam air kosong cuma warna dia ja macam air teh. Alhamdulillah dapat juga kami merasa air buah zuriat ni..Semoga Allah berkati usaha kami dan semoga ada rezeki untuk kami kali ni.. 

Tak pasti sama ada sudah ada orang yang dah berjaya hamil bila amalkan air buah zuriat ni tapi bagi saya kita bukan percaya pada buah zuriat ni tapi percayalah pada kuasa Allah yang Maha Menjadikan lagi Maha Menghidupkan..Mohon la pada Allah agar khasiat buah zuriat ni memberi manfaat pada kita. Insya Allah..