Tuesday, 12 November 2013

Tembikai Susu Untuk Hamil?

Assalammu'alaikum wbt..

Sebenarnya saya dah lama amalkan makan buah tembikai ni.. Memang fev dari kecik lagi.. Bila transfer ke Alor Setar, depan opis ada jual buah-buahan potong so tiap2 hari beli buah tembikai ni campur serbuk asam..Mmmmmm sodap oooo....

Tapi disebabkan rasa was-was sama ada ia baik untuk kesihatan atau tak bagi wanita yang TTC so saya stop jap makan 2,3 hari..Try google untuk cari maklumat mengenai buah tembikai susu ni..Rupa-rupanya bagi ibu-ibu yang hamil atau selepas melahirkan sangat2 digalakan untuk makan tembikai susu..Rupanya ianya juga sunah Rasulullah saw..Betapa saya tak tahu. Adoii lama tak baca buku macam ni la jadinya..


Semangka ataupun buah tembikai susu adalah buah dari tanaman merambat yang serumpun dengan labu, melon dan ketimun. Buahnya yang banyak mengandung air membuatnya sering dijadikan jus. Isi buahnya berwarna merah atau kuning.

Sabda baginda : "Setiap wanita hamil yang makan buah semangka (tembikai susu) maka anaknya akan cantik wajahnya dan baik akhlaknya."

Haaa jadi mulai semalam saya dah start makan balik buah tembikai susu tanpa asam coz makanan yang masam-masam ni tak elok untuk para TTC..hehe dah lama tau tapi asam kan sedappppp..Untuk bacaan lanjut boleh rujuk ke page ni Makanan Berkhasiat Untuk Kehamilan Menurut Rasulullah s.a.w

No comments:

Post a Comment