Monday, 6 January 2014

PERIOD PAIN @ SENGGUGUT DATANG KEMBALI

Assalammu'alaikum wbt..

Di awal tahun 2014 ni period pain datang menyerang..huh sakit sangat2 Allah sahaja yang tahu..Hari pertama ok tapi masuk hari kedua dah rasa sakit. Berguling-guling atas katil nak tahan sakit sampai tertidur.. Bagun tidur pun still sakit lagi cuma kurang sikit laa level sakit dia..Cramp kat bawah perut sebelah kiri actually dah rasa seminggu before period.. Bila tidur ja tak selesa kena tido mengiring ke kanan..kadang-kadang pusing belah kiri. Sakit pinggang toksah tanya la... Ya Allah, subhanallah... Seminggu tu rasa duduk tak kena baring tak kena. Dah la Dian pi keja balik keja kena drive jauh Sg Petani - Alor Setar. Sejam gak la drive nak pi opis.

http://edaeri.blogspot.com/2013/12/tips-hilangkan-period-pain.html

Dan seperti kebiasaannya Dian tak akan ambil sebarang ubat penahan sakit. Dari zaman anak dara dulu lagi memang tak pernah nak telan panadol manstrual ataupun ubat tahan sakit yang lain. Kebetulan Dian allergic dengan ubat yang ada kandungan paracetamol macam panadol la kan.. So dulu masa anak dara kalau sakit period pain duk dalam bilik ja tak keluaq mana dah. Mak akan tanya "senggugut ke?" hehehe pastu dengan relahati mak pi isi air panas dalam botol suh tuam di tempat yang sakit. Kasih ibu agaknya kan tak sanggup nengok anaknye berguling-guling tahan sakit hahaha... Saaaayang makkk!!


Ni dah kawen kena la survival.. Tapi Dian kalau sakit memang nak bangun isi air panas dalam botol pun tak terdaya dah.. So hari kedua period tu memang sakit gila-gila.. Cakap kat hubby sakit ni..Dia boleh kata "jagan pikir sangat ke sakit tu" hahaha hampeh tul.. Bukan nak tolong isi air panas dalam botol untuk dinda..hehehe saja nak manja2 + ngada2. Last-last berguling atas katil sampai tertido.. Sedar sekejap masa suami datang usap kepala tapi Dian buat-buat tido haha. Sampai petang Dian tido bila bangun still rasa tak sedap perut. Tapi alhamdulillah dah kurang sakitnya. Masuk hari ketiga dah kurang banyak.. Cuma masih terasa maybe kesan cramp perut tu sangat teruk masa hari kedua. FYI darah yang turun jadi berketul-ketul even until harini dah masuk hari ke 4 masih keluar. Hopefully tak ada apa2 penyakit lain la ye...

***Mohon hanya pada Mu ya Allah*** 


4 comments:

  1. dian ade tnye doc x?sy pon sama segugut sakit belah kiri n kalo kene mmg mc je lah...kalau x sy mkn postand..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sory che che saya lambat reply..tinggal blog berkurun baru nak buka hehe..fasal segugut ni xpenah la refer doctor..sebab dari zaman anak dara dulu selalu sgt jadi dah terbiasa..alhamdulillah dalam tahun ni x de lagi rasa segugut..awk ada refer ke doc ke?

      Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. Hai dian,xtually dian kne bg tahu suami apa yg dia prlu buat,sbb mostly llki tak tahu apa yg depa leh buat untk kurangkn sakit kita,so kene ajar apa yg bole buat..huhu

    ReplyDelete