Wednesday, 23 December 2015

PV Bleeding at 16 Weeks

Assalammu'alaikum wbt

Harini nak cerita sikit pengalaman Dian turun darah waktu usia kandungan masuk 16 minggu. Dalam minggu tu Dian ada rasa sangat-sangat letih dan sometime rasa cramp dekat area bawah perut. Disebabkan umah Dian tingkat 3 tak ada lif nak naik turun tangga rasa macam nak daki gunung Everest hehe..Ada one day tu sebelum turun darah, Dian nak angkat kaki nak naik tangga tapi tak termampu rasanya..Sakit..Alhamdulillah suami ada tolong papah perlahan-lahan ye la nak tak nak kene naik jugak kannnn..

27 Oktober 2015 / Selasa
Hari kejadian tu Dian tak rasa sakit apa. Dian ke pejabat macam biasa. As usually ibu mengandung ni kerap ke tandas kan asyik nak terkucil ja. Opis plak aircond sejuk gila. 2,3 kali ke tandas pagi tu tak ada pun spotting or tanda-tanda nak bleeding. Dalam kul 1 sebelum nak keluar rehat Dian ke tandas sekali lagi nak terkucil. Masa tu la baru perasan ada fresh blood keluar. Sangat-sangat terkejut dan gelabah tak tentu hala jadinya. Keluar dari tandas terus call suami bagitahu Dian nak ke hospital sebab bleeding. Suami nak ikut so Dian pick up dia kat klinik Gombak. Masa kat klinik tu sempat tanya nurse. Nurse tanya ada rasa baby gerak tak? Dian kata tak rasa..So nurse mintak refer ke kecemasan Hospital Selayang. Terus la kitorang ke sana. 

Sepanjang jalan rasa macam-macam perasaan. Risau, sedih, takut semua ada. Sambil usap perut Dian cakap dengan baby, "anak mama kene kuat ye". Suami Dian senyap je Dian tau dia risau. Dian dah cry tak ingat dunia dah. Sampai hospital masuk unit kecemasan tunggu lama gila sejam lebih baru doktor datang cek. Masa ni bleeding dah banyak macam period. Sementara tunggu tu ada kakak sebelah yang peramah ajak bersembang. Dia pun turun darah tapi baby baru 2 bulan. Cerita dia masa mengandung anak dia yang sebelum ni pun bleeding dan gugur masa kandungan 2 bulan. Ni mengandung dan bleeding lagi. Dian bila dengar dia cerita macam tu lagi la hati ni sedih dan risau. Doa banyak-banyak moga Allah lindungi khalifah kecil dalam rahim ni semoga selamat. 

Masa doktor jumpa dia tanya bleeding banyak mana. So doktor scan dan alhamdulillah anak mama masih kuat berjuang..Doktor kata baby masih ada heart beat. Dia ada cakap kemungkinan bleeding disebabkan keguguran yang baru nak terjadi tapi tak jadi. Syukur sangat-sangat. Doktor bagi mc seminggu suruh rehat tak boleh gerak banyak dan tak boleh keje berat. Ubat kuat rahim Duphaston kena makan sehari 3 biji dan Dian kena refer ke O&G untuk next appointment. Lepas seminggu cek kat pakar O&G alhamdulillah baby nampak sihat. Bleeding pun dah berhenti. Hari pertama je yang banyak turun darah. Hari kemudiannya dah tinggal spotting je. Sejak tu suami banyak bantu, masak basuh baju semua la dia bantu. Tak bagi buat keja berat. Thanks kanda kerna memahami dan banyak membantu.

After 2,3 minggu lepas tu kawan Dian plak bleeding tapi sikit je katanya. Kebetulan before that day kitorang ada gotong royong kat opis. Dia lasak sikit kot hari tu. Dia tanya pendapat Dian. Dian suh dia cek at least ke klinik tapi dia tak nak sebab sikit je macam spotting tu. Lagipun dia nak bertolak ke pahang nak bercuti. Suruh dia hati-hati je la kalau bleeding banyak suruh terus ke spital. Alhamdulillah until now kandungan dia sihat. Anak saudara Dian pun baru 6 minggu dah spotting. Ke klinik biasa doktor bagi duphaston suh makan 4 biji sekali makan. Doktor ni biar betul?? 4 biji sekali makan?? Pastu spotting tak berenti so dia ke klinik ibu dan anak doktor cucuk ubat kuat rahim. Dia bagitau yang doktor sebelum ni bagi duphaston 4 biji sekali makan, terkejut doktor tu. Doktor tu kata dia tak setuju kalau suruh makan 4 biji sekali makan sebab ubat tu kuat. Sampai sekarang ni tak ada khabar berita agaknya dah ok la kot kandungan dia mudah mudahan.

So nasihat Dian kalau ada yang bleeding masa mengandung ni jangan la ambil mudah sebab keadaan rahim kita tak sama. Ada yang kuat ada yang lemah. Mungkin ada yang kata alaa normal la bleeding masa mengandung..Tapi jangan kita lupa ada yang bleeding sampai keguguran. Dan seelok-eloknya kalau bleeding terus refer ke klinik ibu dan anak or doktor pakar sebab kalau ke klinik biasa ni doktornya belum tentu arif tentang masalah yang kita alami. 

2 comments:

  1. Assalam kak dian..lama dah akk x update..akk apa kbr skg..bby sihat..akk da bersalin ke?smga dipermudahkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Alhamdulillah sihat. Lama tak online tak berbloging sejak preggy. alhamdulillah selamat bersalin 3/4/2016 jam 12.18 am. Awal dari due date 2 minggu. Baby dah masuk 4 bulan setengah. Baby boy :)

      Delete