Friday, 4 December 2015

Alahan Hamil

Assalammu'alaikum wbt..

Sekarang ni Dian di trimester kedua..Alhamdulillah alahan dah hilang. Trimester pertama adalah waktu yang paling mencabar..Alahan sedikit teruk..Alhamdulillah Allah bagi peluang merasa alahan ibu mengandung :)

Setiap ibu mengalami pengalaman yang berlainan. Kat opis Dian ni 3 orang kawan Dian yang preggy lebih kurang sama due date dengan Dian..So termasuk Dian 4 orang pegawai yang preggy.. Bos dah pening kepala next year nak kena plan pegawai mana yang kena menanggung kerja. Nak buat macam mana rezeki Allah nak bagi bukan boleh nak halang-halang.

So antara kami berempat ni kawan Dian yang seorang ni paling sempoi..Relax je dia tak ada rasa loya, muntah pun tak..Tak ada alahan langsung..Dian la paling teruk alahan..MC tiap-tiap minggu..Sebelum tahu preggy dulu dah mula rasa mual-mual..Teringin sangat-sangat nak makan asam. Siap beli asam dan limau..Cakap dekat husband yang Dian rasa pahit mulut dah berhari-hari..Dalam mulut ni air liur penuh je...Tak tahu kenapa..Rupanya pembawakan baby :)

Alahan yang Dian alami sepanjang trimester pertama:
  •  Dian memang kerap muntah..Pagi-pagi nak mandi mesti muntah dulu..Kat opis after lunch je selalunya memang muntah balik segala yang makan tadi..
  • Tak boleh bau bauan especially perfume..So sepanjang alahan tu jimat la perfume..Encik suami pun tak pakai perfume kalau dekat dengan Dian..Pewangi rumah pun tak terpasang. Ada satu hari tu encik suami letakan ubat gegat dalam tandas, Dian masuk-masuk tandas terus muntah..Terpaksala dia buang semua ubat gegat tu hehehe..Sorry ye kanda :) Tugas masak memasak pun encik suami yang buat semuanya..Dian tak boleh nak masak langsung tambahan kalau nak goreng ikan/ayam..Kena tutup pintu bilik kalau suami memasak kat dapur.
  • Kurang selera makan..Bila time nak makan je macam satu masalah besar sebab tak tahu nak makan apa..Selalu makan memang tak habis..
  • Cepat nak pitam..Yang ni paling kerap jadi and paling Dian risau..Tetiba je rasa nak pitam tak kira tempat dah even tengah duduk mengadap pc or tengah tengok tv. Kalau diri lama lagi la even diri sekejap pun dah nak pitam..One day Dian dan suami pergi CDM nak masukan duit sewa rumah. Encik suami park kereta dekat je dengan CDM tu..Masa sampai depan CDM Dian dah tak boleh nak berdiri..Badan seram sejuk..Berpeluh-peluh nak pitam..Terus Dian duduk bersila depan CDM hahahaha...
  • Perut berangin je ..Maybe kurang makan kot..Kebetulan Dian memang ada gastrik..Lagilaaaaa
Dua bulan pertama semasa hamil berat badan Dian turun sebabkan alahan..Alhamdulillah masuk bulan ketiga alahan dah kurang sedikit dan berat badan pun dah mula bertambah.Dian pernah tanya doktor kenapa Dian kerap nak pitam..Doktor kata itu normal bagi ibu mengandung..Sebabkan HB semua ok..Tekanan darah je rendah sikit..Hopefully bila alahan dah hilang ni berat badan stabil tak berkurangan tak berlebihhh lebihan pulak hehe..Bila alami sendiri baru rasa macam mana susahnya mak Dian menggandungkan Dian dulu..Terima kasih mak atas segala kepayahan dan pengorbanan mak..Love u so muchhh!!

4 comments:

  1. Take care dian...jgn skip makan walaupon dok muntah2 ni... u need the strength...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tQ ST..insyaAllah memang paksa diri makan walaupun sikit sebab rasa bersalah kat baby kalau x makan hehe

      Delete