Friday, 27 November 2015

DIA YANG MAHA MENDENGAR SEGALA DOA..ALHAMDULILLAH..

Assalammu'alaikum wbt..

Hari ni sedikit kelapangan coz hari Jumaat penghulu segala hari..So time rehat panjang maka dapat la berbloging sebentar..Bagaimana nak mulakan bicara ini..Sepanjang hampir setahun mendiamkan diri dari berblogging sebenarnya macam-macam yang terjadi..Sedikit kelam kabut jadinya..

Cerita bermula pada awal tahun 2015..Awal tahun dah lalui IUI kali kedua..Kalau boleh dalam fasa ni kena tenangkan diri..Banyakan berehat tapi apakan daya sebagai ketua unit Gerakan Literasi sememangnya agak sedikit kelam kabut dengan kerja rutin dan kerenah bos yang kadang kala memeningkan kepala..Huhuhu bos korang macam tu tak???Dalam hati ni doa je bila laaaa nak dapat kerja lain ni..Awal tahun sangat pack dengan aktiviti dan program-program yang melibatkan jabatan2, sekolah2 dan badan2 korporat..Meeting je kerjanya.. Tapi syukur alhamdulillah diri ini masih berpeluang memberi khidmat yang sebaiknya..Syukur juga Allah kurniakan pekerjaan ini..Kena selalu beringat ada masyarakat kita yang ada diploma ijazah pun still tak ada kerja lagi..Jadi bersyukurlah kita yang diberi nikmat rezeki dalam bentuk apa pun..

26 Januari 2014...
Kringg...kringg...Hp ku berbunyi...Hahaha macam novel tak?? Padahal hp x de laa ringtone macam tu kan..Masa tu Dian kat opis tengah mengadap desktop buat kerja..Bila tengok screen hp naik nama 'Abah'..Dalam hati dian abah call ni nak pesan beli apa-apa la kot..Angkat fon abah terus congrat..Aikkkk??? Pasaipa ni tetiba nak congrat bagai.. Abah kata surat SPA sampai umah and abah dah buka. Dia pun baca la isi kandungan surat tu..Alhamdulillah ya Allah..surat yang ditunggu-tunggu. Dian dapat jawatan yang dian kena interview beberapa bulan sebelum tu..Dalam surat tu cuma minta Dian lapor diri di KL..Penempatan tak dinyatakan. Gembira sangat-sangat rasa berbaloi menunggu 2 tahun kerja berjawatan sambilan, 2 tahun kerja berjawatan kontrak..Akhirnya after 4 years baru dapat jawatan tetap. Syukur sangat-sangat..Terima kasih ya Allah memakbulkan doa hamba mu ini.. Terima kasih jugak kat abah kerna sampaikan berita happy ni..

Dan.......bermula saat tu semua jadi kelam kabut baik di opis mahupun life dian sendiri..Mana taknya kena lapor diri 4 February 2015. Berbaki seminggu je lagi untuk aku meninggalkan pejabat ni. Bos dan sahabat-sahabat lain semua dah dimaklumkan. Surat letak jawatan dah diserahkan dengan tarikh back dated. Hehehe..Jadinya jawatan dian kena serah kepada yang akan memangku dan yang nak memangku tak tahu siapa lagi..Jemm..Memang sangat-sangat kelam kabut..Minggu tu jugak la bos dan pegawai-pegawai lain nak buat juga jamuan perpisahan..hukhukk sedih juga rasa..29 Januari 2015 jamuaan perpisahan..Terima kasih la diatas penghargaan dan tanda ingatan yang diberikan...Dalam hati Dian pulak duk risau nak stay mana kat KL nanti rumah sewa semua tak sempat lagi nak cari..DEMI MASA....terlalu cepat kau datang dan pergi..Syukur suami Dian sangat memahami dan dia sangat menyokong untuk Dian terima jawatan baru tu..Suami pun ikut pindah ke KL..I'm not alone here..Love u Kanda..Thank you so much..

4 February 2015...
Semalam dah datang riki tempat sebab Dian memang tak pandai area KL..Dulu pas study kat Shah Alam sempat keja setahun kat Astro Bukit Jalil..tu pun naik LRT so mana la nak pandai nak drive sendiri di kota metropolitan ni..So harini lapor diri..rupanya ada seorang lagi pegawai baru yang lapor diri dengan Dian. Noorul Faedzah..Dapat kawan baru. Dian dan suami menumpang umah kawan suami dekat area Gombak. Kuarters guru..Suami Dian tak keja lagi so dia yang hantar Dian gi keja..Keluar rumah kul 6.00 pagi sebabnya kitorang tak hafal jalan haha..Takut sesat dan takut jalan jem..Apa yang mengharukan Dian, suami Dian sanggup tunggu kat kereta sampai Dian habis keja 8am-5pm..Ya Allah..semoga dia suami ku hingga ke syurga..Seminggu kami menumpang umah member suami baru dapat rumah sewa..Alhamdulillah..Segan rasa menumpang umah orang lama-lama.Untuk rumah sewa kena bayar RM1200 sewa dan deposit api air..Kira hat yang tu paling murah yang kami jumpa..Syukur Allah permudahkan..

Tapi dalam masa yang sama Dian sedikit tertekan..Kan ke buat IUI before pindah ke KL..dan seperti dijangka bulan tu miss P datang menjelma..Hmmm belum rezeki lagi nampak gayanya..Allah sebaik-baik perancang kerna Dia yang maha mengetahui apa yang terbaik untuk kita..Usaha ye Dian..Don't give up..Kipidappp hehe..



Takat ni dulu la noh hehehe..Nanti Dian sambung cerita yang lagi best huhuhu..Insyaallah..







No comments:

Post a Comment