Sunday, 8 June 2014

HSG & Semen Analysis

Assalammu'alaikum wbt..

Akhirnya ada sedikit kesempatan untuk Dian update blog ni..Alhamdulillah Dian dan suami dah jalani beberapa prosedur ujian sebelum iui..Dian nak share sedikit pengalaman Dian dengan kawan2 TTC yang lain. Hope we can share some experiences here..

26 Januari 2014 - Dian dan suami ke klinik kesihatan Bedong untuk rawatan dan pemeriksaan kesuburan. Doktor buat surat refer ke Hospital Sultan Abdul Halim, Sg. Petani.

10 Februari 2014 - Dian ke HSAH dengan suami.. Kami tak kena bayaran sebab ada GL..Dian jalani ultrasound transabdominal scan, pap-smear dan blood test. Alhamdulillah tak sakit buat pap smear..Ingatkan sakit gila..dan syukur juga coz Dian diperiksa oleh doktor perempuan Islam nama dia Dr. Maziah.tak rasa apa pun.hehe..Doktor bagi clomid untuk satu cycle.

5 Mac 2014 - On clomid

22 April 2014 - Suami Dian ke HSAH untuk Semen Analysis..Kebetulan harini Dian ada program besar kena handle kat office dan dalam masa yang sama Dian kena hadir interview SPA jawatan S41..so tak dapat la nak temankan suami...Ciann diaa..hehe..Sorry tau kanda :)

15 Mei 2014 - Appointment kali ni kena ambil darah lagi..kali ni sakit coz nurse tu salah cucuk..huwaaaa.. Lebam tangan Dian pas kena cucuk tu..Doktor bagitau result Dian dan suami.. Doktor kata Dian ok semua base on scan bulan Januari dan blood test..tak ada cyst or fibroid..Cuma result suami kurang cantik. Sperm count suami kurang tapi dari sperm size, shape and appearance semuanya ok cuma kuantitinya kurang. So doktor suggest buat test sekali lagi di klinik swasta. Kali ni doktor yang entertain kami Dr. Deepaneswary. Dr. Deepa bagi pilihan sama ada Dian nak buat Hysterosalphingography (HSG) ataupun Laparoscopic surgery. Masa ni Dian mula gelabah punya takut nak pilih mana satu..Tanya husband pun dia suh Dian decide sendiri..Lastly Dian pilih buat HSG je coz Dian ngeri fikirkan nak buat laparoscopy tu kena tebuk2 perut..Takutttttt...So Dr. Deepa bagi clomid untuk 3 cycle dan ubat untuk alahan paracetamol..Tak ingat nama ubat tu tapi jenis steroid. Sebabkan Dian ada alahan paracetamol, 12 jam sebelum HSG Dian kena makan ubat tu 10biji dan 2 jam sebelum prosedur lagi 10biji. I'm shocked!! 20biji???? Dian kena ke unit x-ray untuk ambil tarikh HSG. Sebabkan period Dian dah masuk hari ke 15 nurse suh call bila next period datang. 


Laparoscopic Surgery. Ngeriiii kan???


30 Mei 2014 - On clomid

2 June 2014 - Dian call HSAH untuk ambil appointment HSG..Dapat tarikh 4 Jun 2014..Cepatnya!!!

3 Jun 2014 - Temankan suami buat Semen Analysis kat BP Helthcare. Kena RM50.00. Malamnya dalam kul 9.00 malam Dian yang susah gila nak makan ubat ni kena paksa diri telan 10biji ubat untuk alahan tu..Ya Allah..............pahit gila ubat tu sampai keluaq ayaq mata laa nak abiskan 10biji..huhuhu..teruk sungguh la..

4 Jun 2014 - Seawal jam 6.00 pagi sekali lagi kena telan 10 biji ubat steroid tu..Kena makan takut ada alahan pas HSG..Redah je laaaa.. Hari yang ditunggu-tunggu telah tiba...Jeng Jeng Jeng..hehehe.. Dian tak rasa apa2..tak rasa takut yang sangat coz Dian buat reserch ada yang kata tak sakit. So Dian pujuk hati supaya tenang.. Bila nama Dian dipanggil nurse minta Dian tanggalkan cincin, jam and bracelet silver yg Dian pakai.. Then Dian kena tukar pakai uniform hijau..hehehe first time pakai baju spital. Sebelum prosedur Dian sempat tanya nurse tu doktor lelaki ke perempuan.. Hehehe dia kata "Nasib hang baik harini doktor perempuan" Huhhh legaaaa rasa..Then pas baring atas katil Dian dah mula rasa takut..Kat depan katil ada 2 buah screen monitor tertera nama Dian..Jam 8.36am..Doktor pun masuk..Dr.Zureen sangat2 peramah dan lembut orangnya..sedikit kelegaan dalam hati..Dr. Zureen kata prosedur ni sekejap ja..


***Sambung Part 2.. Ada keja nak buat..Sorry tau   ;-)


2 comments:

  1. Assalammualaikum..moga segala usaha diredhai Allah..amin..insyaallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumsalam..terima kasih Perdu Cinta atas doa tersebut..insya Allah moga Allah juga merahmati awak juga..Amin..

      Delete